Patientrettigheder
-
Ledsager var ikke berettiget til kørselsgodtgørelse til eget hjem
Region havde ikke ret til at beregne kørselsgodtgørelse for en ledsager til patientens bopæl, da ledsageren ikke havde en hjemrejse fra og til sygehuset uden at ledsage patienten.
-
Tredjelandsstatsborger skulle betale for akut behandling
Regionen opkræver betaling for akut og fortsat behandling til personer med bopæl uden for EU/EØS-lande. Behandlingen kan dog undtagelsesvist ydes vederlagsfrit, når regionen under de foreliggende omstændigheder skønner det rimeligt.
-
Region skal udbetale kørselsgodtgørelse ved standardmæssig viderehenvisning.
Region kunne tilbyde patienten behandling, men viderehenviste standardmæssigt patienten til behandling i en anden region. Behandlingen var derfor en del af bopælsregionens visitationspraksis, og patienten var berettiget til kørselsgodtgørelse.
-
Regionen skal ikke udbetale kørselsgodtgørelse, når patienten selv betaler for behandlingen
Regionen skulle ikke udbetale kørselsgodtgørelse til speciallæge, da behandlingerne ikke var betalt af regionen, og derfor ikke omfattet af reglerne om kørselsgodtgørelse.
-
Patientens tidligere tilkendegivelser til behandlingsstedet begrænsede samtykket til videregivelse
Behandlingssted får kritik for at videregive helbredsoplysninger til kommunen, da samtykket var begrænset.
-
Regionen havde ret til at afvise at yde tilskud til behandling hos fysioterapeut
Regionen havde ret til at afvise ansøgningen om tilskud til behandling hos fysioterapeut. Patienten havde ikke ret til tilskud til behandlingen, da klinikken, som patienten havde modtaget behandling hos, havde nået sit omsætningsloft.
-
Region kunne bruge udgiften til offentlig transport trods Covid-19-anbefalinger
Regionen var berettiget til at udbetale kørselsgodtgørelse til offentlig transport, selvom patienten havde benyttet bil mellem sin bopæl og sygehus, pga. en generel anbefaling fra sundhedsmyndighederne om at begrænse anvendelse af offentlige transport-midler.
-
Kommune kunne ikke kræve gebyr for nyt sundhedskort
Kommunen har ansvar for, at sundhedskort kommer frem og har pligt til at sende kortet igen, hvis det modtages retur. Kommunen kunne ikke redegøre for, om kortet blev returneret til kommunen, da de makulerede alle returnerede sundhedskort. Kommunen kunne derfor ikke bevise, at kortet var kommet frem.
-
Region afslog tilskud til månedlige fokusundersøgelser og tandrensninger
Regionen var ikke berettiget til at afslå tilskud til oftere tandrensninger, da patientens behandlingsbehov skyldtes strålebehandling. De tilskud, som tilskudsberettigede patienter har ret til efter sundhedslovens § 166, er ikke begrænset af det tilskudssystem, der ligger til grund for bekendtgørelsen.
-
Kommune havde ikke ret til at opkræve gebyr for nyt sundhedskort
Kommunen kunne ikke opkræve gebyr for et nyt sundhedskort, da lægeskiftet ikke var begrundet i patientens egen beslutning eller handlemåde. Patienten havde ikke en reel mulighed for at få behandling ved den først valgte læge.
-
Kommunen skal ikke udbetale kørselsgodtgørelse, når patienten selv betaler for sine behandlinger
En kommune skulle ikke udbetale kørselsgodtgørelse til speciallæge, da behandlingerne ikke var betalt af regionen, og derfor ikke omfattet af reglerne om kørselsgodtgørelse.
-
Region var berettiget til at anvende alternativ rute ved beregning af afstanden fra bopæl til behandlingssted
Regionen var ikke forpligtet til at tage hensyn til vejbump, som patienten helst ville undgå på grund af rygproblemer, da der er tale om en teknisk beregning.
-
Kommunen havde ikke oplyst sagen tilstrækkeligt, inden de traf afgørelse om kørselsgodtgørelse
Kommunen havde udbetalt kørselsgodtgørelse svarende til billigste offentlige transportmiddel, uden at undersøge om patienten kunne benytte offentlige transportmidler. Dette var ikke i overensstemmelse med officialprincippet.
-
Kommune kunne udbetale kørselsgodtgørelse til den mindreårige patients mor, selvom faren havde været ledsager.
Kommunen var berettiget til at sætte kørselsgodtgørelse til patient og ledsager ind på en konto tilhørende den mindreårige patients mor, da godtgørelsen tilfalder patienten, og begge værger kan tage imod beløbet.
-
Region var ikke forpligtet til at betale kørselsgodtgørelse til taxa, selvom det offentlige transportmiddel var forsinket.
Regionen var berettiget til at udbetale kørselsgodtgørelse til offentlig transport, selvom patienten havde benyttet taxa mellem lufthavn og sygehus, da flyet var forsinket.
-
Region var berettiget til at give afslag på kørselsgodtgørelse på grund af serviceniveau
Regionen var ikke forpligtet til at udbetale kørselsgodtgørelse til behandling på sygehus, der tilbød behandling, som kommunerne normalt tilbyder.
-
Region afslog tilskud til bidskinne til behandling af behandlingskrævende tilstand tilkommet efter kemoterapi
Regionen var ikke berettiget til at afslå tilskud til en behandlingskrævende tilstand. Nervesmerterne i tænderne var tilkommet efter behandling med kemoterapi.
-
Region kan lægge oplysninger fra CPR-registret til grund i sager om tolkebistand, hvor længden af ophold i Danmark anfægtes.
Region kunne lægge oplysningerne i CPR-registret til grund ved en borgers anfægtelse af at have opholdt sig i Danmark i mere end tre år. Borgeren var ikke registeret som udrejst i CPR-registret, hvorfor regionen lagde til grund, at borgeren ikke var udrejst, og dermed kunne anses for at have opholdt sig i Danmark i mere end tre år. Borgeren skulle derfor betale gebyr for tolkebistand.
-
Region tilsidesatte patients ret til hurtig udredning og udvidet frit sygehusvalg
Regionen skal orientere patienten, når regionen bliver klar over, at udredningen ikke kan foretages inden for 30 dage. Det er ikke tilstrækkeligt, at bede patienten henvende sig, hvis regionen ikke kan udrede inden for 30 dage.
-
Bopælsregionen havde ikke kompetence til at træffe afgørelse på vegne af opholdsregionen.
Opholdsregionen skal træffe afgørelse, ved ansøgning om kørselsgodtgørelse for patienter, der indlægges akut under midlertidigt ophold i regionen.