Særligt sundhedskort ved ulønnet orlov
Der skal være et sikkert grundlag for at fastslå, at der har været tale om lønnet beskæftigelse eller ligestillede ydelser efter danske regler i en ulønnet orlov for, at der kan tilkendes et særligt sundhedskort for perioden.
Sagsnummer:
24SFP119
Offentliggørelsesdato:
onsdag den 28. august 2024
Juridisk tema:
Særligt sundhedskort
Kategori:
Patientrettigheder
Tiltrædelse
Vi er enige i afgørelsen fra Udbetaling Danmark om særligt sundhedskort. Vi tiltræder derfor afgørelsen.
Du havde ret til et særligt sundhedskort for en periode.
Klagen
Du har klaget over, at:
- du fik afslag på et særligt sundhedskort.
Du har klaget over Udbetaling Danmarks afgørelse af 3. marts 2023. Udbetaling Danmark har truffet en ny afgørelse den 4. maj 2023, hvor du fik ret til et særligt sundhedskort for en periode. Du har også ønsket at klage over denne afgørelse. Vi har derfor behandlet den nyeste afgørelse.
Sagsfremstilling
Du er ████ statsborger og bor i ████. Du arbejder i Danmark.
Den 3. marts 2023 traf Udbetaling Danmark afgørelse om, at du ikke længere havde ret til et særligt sundhedskort. Det var, fordi du var ophørt med at modtage sygedagpenge i Danmark den 30. oktober 2022.
Den 1. maj 2023 søgte du igen om et særligt sundhedskort. Du oplyste, at du havde arbejde i Danmark fra den 7. marts 2023.
Den 2. maj 2023 kontaktede du Udbetaling Danmark telefonisk, hvor du oplyste, at du var startet med at arbejde igen fra den 7. marts 2023. Du oplyste også, at du havde arbejdet i det omfang, det var muligt imens du passede din syge ægtefælle. Din søn blev født den 16. januar 2023. Du søgte herefter om barsel, men fik at vide, at det kunne du ikke få.
I Indkomst fremgik løn fra 1. december til 25. december 2022.
Den 4. maj 2023 traf Udbetaling Danmark afgørelse om, at du havde ret til et særligt sundhedskort for perioderne fra 1. december til 25. december 2022 og fra 7. marts 2023 til 6. marts 2025. Der stod i afgørelsen, at du kunne sende en afgørelse fra barselsafdelingen, når du havde modtaget den. Du kunne herefter få dansk sygesikring for en periode, hvor du havde ret til barselsdagpenge.
Du har oplyst, at du har været ansat i Danmark uden afbrydelse. I perioden frem til 6. marts 2023 var du ansat i samme firma. Du var bare på ulønnet orlov for at passe din kone. Du arbejdede så meget, du kunne.
Du har henvist til en EU dom C569-15 af 13. september 2017. Efter præmis 24 mener du, at du er omfattet af dansk social sikring, selvom du ikke har arbejdet nok timer om måneden.
Begrundelse
Reglerne om det særlige sundhedskort
En person er sygesikret med det almindelige, gule sundhedskort, hvis personen bor i Danmark. En person kan have ret til dansk sygesikring med et særligt sundhedskort, hvis personen ikke bor i Danmark.
En person kan have ret til et særligt sundhedskort, hvis personen bor i et andet EU/EØS-land eller Schweiz, og personen er omfattet af EU-reglerne om koordinering af sociale sikringsordninger.
En person skal være statsborger i et EU/EØS-land eller Schweiz og bo i en medlemsstat for at være omfattet af EU-reglerne. En person kan kun være omfattet af reglerne i ét medlemsland ad gangen.
En person skal arbejde i Danmark, for at have ret til et særligt sundhedskort som arbejdstager. Hvis personen er omfattet af reglerne om Arbejdsmarkedets Tillægspension, anses personen for at arbejde i Danmark. Det er et krav, at en person skal arbejde mindst 18 timer om ugen, hvis personen er 14-dages lønnet.
Hvis en person modtager en kontantydelse i stedet for en erhvervsindtægt, har personen samme ret til et særligt sundhedskort, som en person, der arbejder eller er selvstændigt erhvervsdrivende. Det kan fx være sygedagpenge, barselsdagpenge, arbejdsløshedsdagpenge eller efterløn. En person er ikke omfattet af reglerne, hvis personen modtager kontanthjælp, pension eller arbejdsskadeerstatning.
En person er omfattet af reglerne i det land, hvor personen bor, hvis personen ikke kan anses for at arbejde eller være selvstændigt erhvervsdrivende.
Vores resultat
Vi vurderer, at du har ret til et særligt sundhedskort for perioden fra den 1. december til den 25. december 2022 og fra den 7. marts 2023 til den 6. marts 2025.
Vi har lagt vægt på, at:
- du ophørte med at modtage sygedagpenge den 30. oktober 2022.
- du har haft arbejde i Danmark i perioden fra den 1. december til den 25. december 2022.
- du fik arbejde i Danmark igen fra den 7. marts 2023.
- du ikke har modtaget ydelser fra Danmark i perioden fra den 31. oktober til den 30. november 2022 og fra den 26. december 2022 til den 6. marts 2023.
- dommen, du har henvist til, handlede om en person, der havde ulønnet ferie fra en medlemsstat og i denne ferie udførte arbejde i en anden medlemsstat.
- dommen ikke kan overføres direkte til din situation, der handler om retten til et særligt sundhedskort under ulønnet orlov.
- der skal være et sikkert grundlag for at fastslå, at der har været tale om lønnet beskæftigelse eller ligestillede ydelser efter danske regler i din orlov.
- der ikke foreligger et sådan sikkert grundlag for at fastslå, at du har været beskæftiget i Danmark i perioden fra den 31. oktober til den 30. november 2022 og igen fra den 26. december 2022 til den 6. marts 2023.
Vi tiltræder derfor Udbetaling Danmarks afgørelse af 4. maj 2023 om særligt sundhedskort.
Regler
Vi har afgjort sagen efter:
Love og bekendtgørelser
Bekendtgørelse nr. 9 af 4. januar 2023 af lov om klage- og erstatningsadgang inden for sundhedsvæsenet (klage- og erstatningsloven):
- 5 a, stk. 1, nr. 1, om udstedelse af et særligt sundhedskort efter § 12 a, stk. 3, i sundhedsloven
Bekendtgørelse nr. 247 af 12. marts 2024 af sundhedsloven:
- 12 a om særligt sundhedskort
Bekendtgørelse nr. 278 af 20. marts 2017 om Udbetaling Danmarks afgørelser om lovvalg, udstedelse af EU-sygesikringskort, særlige sundhedskort m.v.:
- 1 om lovvalg
- 7, stk. 1, nr. 1, om særligt sundhedskort til personer, der ikke bor i Danmark.
EF-forordning nr. 883 af 29. april 2004 om koordinering af de sociale sikringsordninger:
- Artikel 2 om personkreds
- Artikel 11, stk. 1, om hvilket medlemslands lovgivning, der skal bruges
- Artikel 11, stk. 2, om hvilke ydelser, der er omfattet
- Artikel 11, stk. 3, litra a, om personer, der har lønnet beskæftigelse eller selvstændig virksomhed
- Artikel 11, stk. 3, litra e, om øvrige personer
- Artikel 17 om bopæl i en anden medlemsstat
Bekendtgørelse nr. 1110 af 10. oktober 2014 af lov om Arbejdsmarkedets Tillægspension:
- 2, stk. 1, litra a, om medlemmer af Arbejdsmarkedets Tillægspension
- 15 om bidrag til Arbejdsmarkedets Tillægspension
Bekendtgørelse nr. 1621 af 12. december 2023 om medlemskab, bidragspligt, beregning og indberetning af bidrag til Arbejdsmarkedets Tillægspension:
- 2 om bidragets størrelse
- 3, stk. 1, om beregning på baggrund af det samlede antal timer i en lønperiode
- 3, stk. 2, om ATP-bidrag for fuldtidsbeskæftigede
- Bilag 1 om timeantal