Flere sygehuse deltog i udredningen

Regionen udredte ikke patienten inden for fristen. Fristen løb fra det tidspunkt, hvor det første sygehus modtog henvisningen, og løb videre selvom patienten senere blev viderehenvist til udredning på et samarbejdssygehus.

Sagsnummer:

24SFP131

Offentliggørelsesdato:

onsdag den 11. september 2024

Juridisk tema:

Ret til hurtig udredning på sygehus, Hurtig behandling af kræft- og hjertesygdomme

Kategori:

Patientrettigheder

Region A har handlet i strid med reglerne om retten til hurtig udredning.

Region A har også handlet i strid med reglerne om retten til en udredningsplan.

Region A har ikke handlet i strid med reglerne om maksimale ventetider.

Det betyder, at du ikke blev udredt inden for 30 dage.

Det betyder også, at det ikke var på grund af faglige årsager, at den planlagte PET-scanning først blev foretaget efter fristens udløb.

Det betyder også, at du ikke fik en tilstrækkelig plan for din udredning.

Det betyder videre, at dit behandlingsforløb ikke var omfattet af reglerne om maksimale ventetider.

KLAGEN

Du har klaget over:

  • at du ikke blev udredt hurtigt nok. 
  • at der ikke blev udarbejdet en tilstrækkelig udredningsplan.
  • at du ikke blev tilbudt en forundersøgelse inden for de maksimale ventetider.

SAGSFREMSTILLING

Vi har lagt vægt på oplysningerne i journalen, hvis der ikke står andet.

Den 11. februar 2019 modtog Hospital A en henvisning fra din praktiserende læge. Senere samme dag sendte Hospital A henvisningen videre til privathospital Hospital B. Henvisningen blev modtaget senere samme dag.

Det fremgik af henvisningen, at du dagen forinden havde fået trykkende brystsmerter under en gåtur. Smerterne forsvandt, da du kom hjem og var i hvile. Du blev derfor henvist med diagnosen stabil angina pectoris med henblik på videre udredning og behandling. Det fremgik også af henvisningen, at du var kendt med lungefibrose, diabetes og havde i 2007 modtaget behandling med ballonudvidelse.

Du modtog senere samme dag et indkaldelsesbrev til undersøgelse. 

Den 19. februar 2019 var du til undersøgelse på privathospital Hospital B. Du fik foretaget en røntgenundersøgelse af dit hjerte (transtorakal ekkokardiografi), som viste en let fortykkelse af hjertevæggen i den venstre side af hjertet, men derudover normale forhold. Du blev herefter henvist til en hjertebelastningstest samt PET-scanning. 

Den 20. februar 2019 blev du henvist til Hospital C for at få foretaget de omtalte undersøgelser. Henvisningen blev modtaget senere samme dag.

Den 28. marts 2019 fik du foretaget en PET-scanning af dit hjerte samt en hjertebelastningstest på Afdeling A, Hospital C. Scanningsresultatet blev vurderet den 16. april 2019 og viste udtalt reversibel iskæmi i hele bagvægsregionen i dit hjerte. Du fik samme dag resultatet af din hjertebelastningstest, som viste iltmangel i din hjertemuskulatur under belastning.

Du blev herefter henvist til Hospital D til videre udredning den 2. maj 2019.

Du har oplyst, at der i forbindelse med din behandling oplevede lang ventetid på din udredning, og at der heller ikke blev lavet en udredningsplan. Du har også oplyst, at du i forvejen er kendt med åreforkalkninger omkring dit hjerte, men at du oplevede lang ventetid mellem dine undersøgelser. Du mener også, at den maksimale ventetid ved iskæmisk hjertesygdom blev overskredet.

Vi har spurgt regionen, hvad årsagen var til, at du ikke blev udredt inden for fristen, hvis det ikke var på grund af kapacitetsmæssige årsager. Regionen har i den forbindelse oplyst, at de enkelte afdelinger har overholdt udredningsfristen, idet de har igangsat undersøgelser kort tid efter modtagelsen af dine henvisninger.

BEGRUNDELSE

Reglerne om retten til hurtig udredning

Når en patient bliver henvist til udredning på et sygehus, har patienten ret til at blive udredt inden for 30 dage, hvis det er fagligt muligt.

Det betyder, at sygehuset, når det er fagligt muligt, skal tilrettelægge udredningsforløbet, så patienten inden for fristen kan få at vide, hvad patienten fejler, eller eventuelt at patienten ikke fejler noget. Sygehuset skal også oplyse, om patienten skal observeres, behandles eller ikke behandles.

Hvis forløbet afsluttes med en anbefaling om behandling, er patienten først endeligt udredt, når patientens tilstand er afklaret i en sådan grad, at patienten kan informeres om behandlingsmulighederne.

Fristen på 30 dage løber fra den dag, sygehuset modtager henvisningen, til den dag, udredningen er færdig.

Regionen har pligt til at udrede en patient så hurtigt som muligt. Hvis udredningen ikke kan foretages inden for fristen på regionens egne sygehuse, har regionen pligt til at søge andre muligheder, også på andre regioners sygehuse eller på private sygehuse og klinikker.

Faglige årsager kan begrunde, at fristen på 30 dage overskrides. Eksempler på faglige årsager er, at patienten skal gennemgå undersøgelser og prøver, som har lange svartider eller som kun kan foretages i bestemte faser eller perioder, eller at den næste undersøgelse afhænger af svaret på den første.

Kapacitetsmæssige årsager kan ikke begrunde, at fristen på 30 dage overskrides. Travlhed, personalets sygdom, ferie og øvrigt fravær er eksempler på kapacitetsmæssige årsager.

Vores resultat

Vi vurderer, at du ikke blev udredt inden for 30 dage.

Vi vurderer også, at det ikke var på grund af faglige årsager, at du ikke blev udredt inden for fristen.

Vi har lagt vægt på:

  • at Hospital A modtog din henvisning den 11. februar 2019. Fristen på 30 dage udløb derfor den 13. marts 2019. 
  • at du ved fristens udløb den 13. marts 2019 endnu ikke havde fået foretaget den anbefalede PET-scanning af dit hjerte som led i dit videre udredningsforløb.
  • at regionen ikke har beskrevet nogen faglig årsag til, at PET-scanningen først blev foretaget efter fristens udløb.

Regionen har derfor handlet i strid med reglerne om retten til hurtig udredning.

Reglerne om retten til en udredningsplan

Patienten skal have en plan for det videre forløb inden for 30 dage, hvis det ikke er muligt at udrede patienten inden for fristen.

En plan skal indeholde oplysninger om det planlagte videre udredningsforløb, fx oplysninger om indholdet i planlagte undersøgelser og tid og sted for undersøgelserne. Ved uklarhed om det videre forløb skal planen mindst indeholde oplysninger om indholdet i den næste undersøgelse og tid og sted for denne.

I mange tilfælde vil sygehuset kunne give en tilstrækkelig plan for det videre forløb. I andre tilfælde kan usikkerheden om symptomer og sygdom betyde, at sygehuset ikke kan udarbejde en plan længere end én undersøgelse frem. 

Et sygehus skal løbende opdatere udredningsplanen, så den passer med patientens sygdomsbillede og resultaterne af de forskellige undersøgelser.

Vores resultat

Vi vurderer, at du fik en plan for din udredning, men at den ikke blev løbende opdateret.

Vi har lagt vægt på:

  • at du fik en foreløbig plan for din udredning i forbindelse med din undersøgelse på privathospital Hospital B den 19. februar 2019, som du også accepterede.
  • at regionen har oplyst, at du ikke modtog noget indkaldelsesbrev, før PET-scanningen blev foretaget den 28. marts 2019.
  • at din udredningsplan derfor ikke blev opdateret i perioden mellem din undersøgelse den 19. februar og PET-scanningen, som blev foretaget den 28. marts 2019.
  • at der først blev fulgt op på din udredningsplan i brev af 16. april 2019, hvor du også fik svar på din PET-scanning og hjertebelastningstest. 

Regionen har derfor handlet i strid med reglerne om retten til en udredningsplan.

Reglerne om maksimale ventetider ved behandling af iskæmiske hjertesygdomme

Der er maksimale ventetider for behandling af patienter, der er henvist til behandling for visse tilstande med reduceret ilttilførsel til hjertemusklen (iskæmisk hjertesygdom).

Reglerne om maksimale ventetider omfatter dermed kun de patienter, der efter endt udredning har behov for genetablering af hjertets blodforsyning (revaskulariserende behandling), og hvor patienten har:

  • påvist hjertesygdom forårsaget af åreforkalkning i en bestemt kranspulsåre i hjertet (venstre hovedstammesygdom) eller
  • dokumenteret hjertekrampe (ustabil angina pectoris) eller
  • opstået angina pectoris smerter umiddelbart efter en blodprop i hjertet (akut myokardieinfarkt).

Den nødvendige behandling vil typisk ske i form af en ballonudvidelse eller en by-pass operation.

Diagnosen stabil angina pectoris er ikke en akut behandlingskrævende tilstand i modsætning til diagnosen ustabil angina pectoris, der er hjertekramper i hvile med samtidige forbigående ændringer i elektrokardiografi (EKG) eller biokemiske blodprøvemarkører. Sidstnævnte tilstand kræver akut indlæggelse og operation.

Reglerne om maksimale ventetider svarer i øvrigt ikke altid til de mål for ventetider, som findes i Sundhedsstyrelsens hjertepakker. Det er, fordi et hjertepakkeforløb ikke er en patientrettighed. Pakkeforløbet er en lægefaglig målsætning for, hvordan behandlingen af en hjertepatient bør være.  

Vores resultat

Vi vurderer, at dit behandlingsforløb ikke var omfattet af reglerne om maksimale ventetider.

Vi har lagt vægt på:

  • at det fremgår af henvisningen, at du blev henvist til udredning og behandling for stabil angina pectoris.
  • at du dermed ikke var henvist med venstre hovedstammesygdom, dokumenteret hjertekrampe (ustabil angina pectoris) eller opstået angina pectoris smerter indenfor 30 dage efter en blodprop i hjertet.

Regionen har derfor ikke handlet i strid med reglerne om maksimale ventetider. 

REGLER

Vi har afgjort sagen efter:

Love og bekendtgørelser

Bekendtgørelse nr. 995 af 14. juni 2018 af lov om klage- og erstatningsadgang inden for sundhedsvæsenet (klage- og erstatningsloven):

  • § 6, stk. 1, nr. 4, om udredning efter § 82 b i sundhedsloven
  • § 6, nr. 5, om maksimale ventetider for behandling af livstruende sygdomme efter § 88 i sundhedsloven

Bekendtgørelse nr. 210 af 27. januar 2022 af sundhedsloven:

  • § 82 b, stk. 1, om udredning inden for 1 måned
  • § 82 b, stk. 3, om nærmere regler om regionernes forpligtelser efter stk. 1 og 2
  • § 88 om maksimale ventetider

Bekendtgørelse nr. 657 af 28. juni 2019 om ret til sygehusbehandling m.v.:

  • § 14, stk. 1, om udredning inden for 1 måned
  • § 20, stk. 1, 2. pkt., om beregning af tidsfristen for udredning

Bekendtgørelse nr. 584 af 28. april 2015 om maksimale ventetider ved behandling af kræft og visse tilstande ved iskæmiske hjertesygdomme:

  • § 1, stk. 1, om den omfattede patientgruppe
  • § 1, stk. 3, nr. 1-3, om definitionen af de tilstande ved iskæmisk hjertesygdomme, der er omfattet

Vejledninger

Vejledning nr. 9259 af 28. april 2015 om maksimale ventetider ved behandling af kræft og visse tilstande ved iskæmisk hjertesygdomme.

  • Afsnittet om definition af patientgruppe

Vejledninger

Vejledning nr. 9988 af 22. september 2016 om frit sygehusvalg, udvidet frit sygehusvalg, ret til hurtig udredning og information til henviste patienter:

  • Pkt. 2.0 om ret til hurtig udredning