Patienten var udredt ved anbefaling om behandling
Regionen havde udredt patienten inden for fristen. Patienten var færdigudredt, da han blev informeret om sygdommen og, at man anbefalede konkret behandling i form af operation.
Sagsnummer:
24SFP132
Offentliggørelsesdato:
onsdag den 11. september 2024
Juridisk tema:
Ret til hurtig udredning på sygehus
Kategori:
Patientrettigheder
Region A har ikke handlet i strid med reglerne om retten til hurtig udredning.
Det betyder, at ████ blev udredt inden for 30 dage.
Det betyder også, at ████ var oplyst om sin diagnose og behandlingsmuligheder inden for 30 dage.
Du kan læse mere på de næste sider.
KLAGEN
Du har klaget over:
- at ████ ikke blev udredt hurtigt nok.
Vi tager ikke stilling til den lægefaglige vurdering. Det betyder, at vi ikke tager stilling til, om du blev tilbudt den rigtige undersøgelse eller den rigtige behandling. Denne del af klagen bliver behandlet på sagen med sagsnummer ████.
SAGSFREMSTILLING
Vi har lagt vægt på oplysningerne i journalen, hvis der ikke står andet.
Den 18. februar 2018 blev ████ henvist til udredning for jernmangel på Afdeling A, Hospital A. Henvisningen blev modtaget samme dag.
Den 20. februar 2018 bestilte Afdeling A tid til relevante undersøgelser for ████. Den 23. februar 2018 var han til undersøgelse på Afdeling A. Det blev vurderet, at det var relevant at foretage en gastroskopi og en koloskopi, hvilket ████ accepterede.
Den 12. marts 2018 var ████ til kontrol for sin diabetes på Afdeling B, Hospital A. Han sås at være velreguleret, og afdelingen ønskede derfor ikke at ændre i hans behandling.
Den 14. marts 2018 var han til kontrol for sin forsnævring i aortaklappen på Afdeling C, Hospital A. Det blev vurderet, at han skulle til kontrol igen inden for et år.
Den 16. marts 2018 fik han foretaget kikkertundersøgelserne på Afdeling D, Hospital A. Under undersøgelserne sås der to polypper i hans tarme, og det blev vurderet, at disse skulle fjernes ved nye kikkertundersøgelser. ████ blev i forbindelse med undersøgelserne oplyst om sin diagnose og planen for den videre behandling af polypperne.
Den 20. april 2018 blev polypperne fjernet i forbindelse med nye kikkertundersøgelser.
Du har oplyst, at ████ efter et langt forløb fik en tid til kikkertundersøgelse den 16. marts 2018. Du kontaktede selv den behandlende afdeling inden undersøgelsen for at høre, om han skulle pausere sin blodfortyndende medicin, hvilket du fik at vide ikke var nødvendigt. Du har også oplyst, at han fik polypperne fjernet den 20. april 2018, og at det var et hårdt forløb at få flere kikkertundersøgelser foretaget.
Regionen har oplyst, at Afdeling A modtog henvisningen den 19. februar 2018, og at ████ var udredt den 16. marts 2018. Regionen har også oplyst, at der skulle ske en pause med hans blodfortyndende medicin, inden de kunne fjerne polypperne, hvorfor de først blev fjernet den 20. april 2018.
BEGRUNDELSE
Reglerne om retten til hurtig udredning
Når en patient bliver henvist til udredning på et sygehus, har patienten ret til at blive udredt inden for 30 dage, hvis det er fagligt muligt.
Det betyder, at sygehuset, når det er fagligt muligt, skal tilrettelægge udredningsforløbet, så patienten inden for fristen kan få at vide, hvad patienten fejler, eller eventuelt at patienten ikke fejler noget. Sygehuset skal også oplyse, om patienten skal observeres, behandles eller ikke behandles.
Regionen skal om nødvendigt planlægge mere end en undersøgelse samme dag. Tilsvarende gælder for tværgående konferencer, røntgenkonferencer og lignende.
Hvis forløbet afsluttes med en anbefaling om behandling, er patienten først endeligt udredt, når patientens tilstand er afklaret i en sådan grad, at patienten kan informeres om behandlingsmulighederne.
Fristen på 30 dage løber fra den dag, sygehuset modtager henvisningen, til den dag, udredningen er færdig.
Kapacitetsmæssige årsager kan ikke begrunde, at fristen på 30 dage overskrides. Travlhed, personalets sygdom, ferie og øvrigt fravær er eksempler på kapacitetsmæssige årsager.
Vores resultat
Vi vurderer, at ████ var færdigudredt den 16. marts 2018, da kikkertundersøgelserne viste, at han havde polypper i tarmene.
Vi vurderer også, at han blev udredt inden for 30 dage.
Vi har lagt vægt på:
- at Afdeling A, Hospital A, modtog henvisningen den 18. februar 2018. Fristen på 30 dage udløb derfor den 18. marts 2018.
- at ████ var færdigudredt den 16. marts 2018, hvor han blev informeret om fundet af polypperne og planen for den videre behandling.
Regionen har derfor ikke handlet i strid med reglerne om retten til hurtig udredning.
REGLER
Vi har afgjort sagen efter:
Love og bekendtgørelser
Bekendtgørelse nr. 995 af 14. juni 2018 af lov om klage- og erstatningsadgang inden for sundhedsvæsenet (klage- og erstatningsloven):
- § 6, stk. 1, nr. 4, om udredning efter § 82 b i sundhedsloven
Bekendtgørelse nr. 903 af 26. august 2019 af sundhedsloven:
- § 82 b, stk. 1, om udredning inden for 1 måned
- § 82 b, stk. 3, om nærmere regler om regionernes forpligtelser efter stk. 1 og 2
Bekendtgørelse nr. 657 af 28. juni 2019 om ret til sygehusbehandling m.v.:
- § 14, stk. 1, om udredning inden for 1 måned
- § 20, stk. 1, 2. pkt., om beregning af tidsfristen for udredning
- *§ 20, stk. 2, om udsættelse af tidsfristen
Vejledninger
Vejledning nr. 9988 af 22. september 2016 om frit sygehusvalg, udvidet frit sygehusvalg, ret til hurtig udredning og information til henviste patienter:
- Pkt. 2.0 om ret til hurtig udredning