Ikke aktindsigt i forældrekompetenceundersøgelse

Notater fra psykologsamtaler til brug for en forældrekompetenceundersøgelse er ikke journal i sundhedslovens forstand, da samtalerne ikke blev foretaget som led i egentlig behandling. Der var derfor ikke ret til aktindsigt efter reglerne i sundhedsloven.

Sagsnummer:

24SFP147

Offentliggørelsesdato:

onsdag den 11. september 2024

Juridisk tema:

Aktindsigt

Kategori:

Patientrettigheder

Ikke kritik

Behandlingssted 1 (CVR.nr.: ████) får ikke kritik for den måde, de har behandlet dit ønske om aktindsigt på.

Klagen

Du har klaget over, at:

  • du ikke fik aktindsigt i din journal.

Vi kan alene tage stilling til din ret til aktindsigt efter sundhedsloven. Vi har dermed ikke taget stilling til, om du kunne have ret til aktindsigt efter andre regler.

Sagsfremstilling

Den 7. december 2023 blev der afholdt et opstartsmøde, da kommunen havde bedt Behandlingssted 1 om at lave en forældrekompetenceundersøgelse.

Den 4. januar 2024 sendte du en SMS til Behandlingssted 1. Du ville gerne have alt på skrift, lige så snart det var skrevet ned. Dels for at være helt med i processen og sige, om du var enig eller uenig, og dels til juridisk brug til processen.

Den 5. januar 2024 havde du første samtale. Du gav udtryk for, at du ønskede løbende aktindsigt så vidt muligt. Du blev oplyst, at du kunne få interviews og andet, der blev opsamlet løbende, men at der ikke ville blive lavet en egentlig tolkning, før rapportens dele skulle samles i en endelig vurdering.

Den 17. januar 2024 oplyste du, at du meget gerne ville have videooptagelsen, hvis Behandlingssted 1 valgte at optage dig og din datter på video.

Den 9. februar 2024 havde du anden samtale. Du spurgte til den video, der skulle filmes af dig og din datter. Du spurgte også, om du kunne få den udleveret. Du blev oplyst, at du gerne måtte få videoen, men at det forudsatte, at du medbragte en USB-nøgle, som videoen kunne overføres til. Du fik desuden udleveret en udprintet version af AAI-interviewet, der blev lavet ved første samtale.

Den 14. februar 2024 blev du mindet om, at have en USB-nøgle klar til samtalen den 20. februar 2024, hvis du fortsat ønskede at få videooptagelsen.

Den 20. februar 2024 havde du tredje samtale. Du havde ikke en USB-nøgle klar, men fortalte at du måske ville have en med til gennemgangen af undersøgelsen.

Den 1. april 2024 sendte du en SMS til Behandlingssted 1. Du skrev, at du ikke havde fået video eller aktindsigt. Du bad om, at det blev sendt snarest.

Samme dag bad Behandlingssted 1 dig rette henvendelse til deres e-mail i stedet for.

Du har oplyst, at du ikke kunne få aktindsigt, selvom du havde bedt om det flere gange.

Behandlingssted 1 har oplyst, at de ikke havde opfattet din SMS som et egentligt ønske om aktindsigt, men mere som en tilkendegivelse af, at du havde intentioner om at bede om aktindsigt. Du blev derfor vejledt om at kontakte dem via mail i stedet for, hvilket du ikke havde gjort.

Behandlingssted 1 har også oplyst, at du først i undersøgelsesforløbet havde bedt om løbende aktindsigt, hvilket du havde fået i det omfang, det var muligt.

Behandlingssted 1 har også oplyst, at du havde ønsket at få udleveret den video, der var anvendt til vurdering af struktureret samspil mellem dig og din datter. Du havde fået af vide, at du skulle medbringe en USB-nøgle til overførsel, hvilket du ikke havde gjort, selvom du var blevet mindet om det. Videoen var derfor blevet slettet inden for 14 dage efter sagens afslutning. Der findes således kun et skriftligt referat af videoen. Dette fremgår af rapporten, som du havde modtaget.

Begrundelse

Reglerne om aktindsigt efter sundhedsloven

En patient har ret til aktindsigt i sin journal.

En journal er notater, der oplyser om en patients tilstand, den planlagte og udførte behandling. En journal skal føres, når der som led i sundhedsfaglig virksomhed foretages undersøgelse og behandling af en patient.

Ved behandling forstås undersøgelse, diagnosticering, sygdomsbehandling, fødselshjælp, genoptræning, sundhedsfaglig pleje og forebyggelse og sundhedsfremme i forhold til den enkelte patient.

En patient har ret til at få hele journalen. Det gælder også materiale, som fx lægeerklæringer, røntgenbilleder eller -beskrivelser og resultatet af undersøgelses- og behandlingsforløb. Materialet skal dog have betydning for diagnose, behandling eller observationer.

Vores resultat

Vi vurderer, at der ikke er grundlag for at kritisere Behandlingssted 1 for den måde, de har behandlet dit ønske om aktindsigt på.

Vi har lagt vægt på, at:

  • samtalerne og den efterfølgende rapport blev lavet til brug for en forældrekompetenceundersøgelse, som kommunen havde bestilt.
  • samtalerne dermed ikke blev foretaget som led i egentlig behandling inden for sundhedsfaglig virksomhed.
  • notater fra samtalerne og rapporten dermed ikke er en del af din journal i sundhedslovens forstand.
  • du derfor ikke har ret til aktindsigt heri efter sundhedsloven.

Behandlingssted 1 har derfor ikke handlet i strid med reglerne om aktindsigt efter sundhedsloven.

Regler

Vi har afgjort sagen efter:

Love og bekendtgørelser

Bekendtgørelse nr. 9 af 4. januar 2023 af lov om klage- og erstatningsadgang inden for sundhedsvæsenet (klage- og erstatningsloven):

  • § 1, stk. 2, om klager over aktindsigt

Bekendtgørelse nr. 247 af 12. marts 2024 af sundhedsloven:

  • § 5 om behandling
  • § 37, stk. 1, om retten til aktindsigt

Bekendtgørelse nr. 895 af 26. juni 2024 af lov om autorisation af sundhedspersoner og om sundhedsfaglig virksomhed (autorisationsloven):

  • § 22, stk. 1, om journalens indhold

Bekendtgørelse nr. 713 af 12. juni 2024 om autoriserede sundhedspersoners patientjournaler (journalføring, opbevaring, videregivelse, overdragelse m.v.) (journalføringsbekendtgørelsen):

  • § 2, stk. 1, om journaler

Vejledninger

Vejledning nr. 9118 af 26. januar 2022 om aktindsigt i patientjournaler og om videregivelse af helbredsoplysninger til afdødes nærmeste pårørende:

  • Punkt 2 om omfanget af retten til aktindsigt

Offentliggjorte afgørelser

Vi har også brugt en eller flere af vores offentliggjorte afgørelser som vejledning ved vurderingen af din sag. Du kan finde vores offentliggjorte afgørelser på vores hjemmeside:

  • 13POB024, offentliggjort den 1. december 2013