Bedøvelse af patient, der anvender insulinpumpe

Sundhedsvæsenets Disciplinærnævn finder grundlag for at kritisere A for hans behandling af den 14. december 2011 på 1, , da lægen har overtrådt autorisationslovens § 17. Sundhedsvæsenets Disciplinærnævn finder grundlag for at kritisere B for hans behandling af den 15. december 2011 på 1, , da B har overtrådt autorisationslovens § 17. Sundhedsvæsenets Disciplinærnævn finder ikke grundlag for at kritisere for hans behandling af den 15. december 2011 på 1, , da ikke har overtrådt autorisationslovens § 17. Sundhedsvæsenets Disciplinærnævn finder ikke grundlag for at kritisere for hendes behandling af den 15. december 2011 på 2, , da ikke har overtrådt autorisationslovens § 17.

Sagsnummer:

131006

Offentliggørelsesdato:

fredag den 16. august 2013

Speciale:

Anæstesiologi/intensiv, Ortopædkirurgi

Faggruppe:

Læger, Sygeplejersker

Type:

Behandling

Kategori:

Vejledende og principielle afgørelser

Sundhedsvæsenets Disciplinærnævn finder grundlag for at kritisere A for hans behandling af <****> den 14. december 2011 på 1, <****> , da lægen har overtrådt autorisationslovens § 17. Sundhedsvæsenets Disciplinærnævn finder grundlag for at kritisere B for hans behandling af <****> den 15. december 2011 på 1, <****> , da B har overtrådt autorisationslovens § 17. Sundhedsvæsenets Disciplinærnævn finder ikke grundlag for at kritisere <****> for hans behandling af <****> den 15. december 2011 på 1, <****> , da <****> ikke har overtrådt autorisationslovens § 17. Sundhedsvæsenets Disciplinærnævn finder ikke grundlag for at kritisere <****> for hendes behandling af <****> den 15. december 2011 på 2, <****> , da <****> ikke har overtrådt autorisationslovens § 17.

Der er klaget over følgende:

§  At ikke modtog en korrekt behandling på 1,  den 14. og 15. december 2010.

Det er hertil anført, at forud for sin operation oplyste personalet om, at hun havde insulinpumpe med censor, og at hun skulle beholde den under indgrebet, alt efter hvad hendes fastende blodsukker var. Såfremt hendes blodsukker var for lavt før operationen, skulle hun have insulin og sukker i drop. Det er videre anført, at da   vågnede efter operationen havde hun ikke fået anlagt drop til insulin og sukker, og hendes blodsukker var på 1.8. Desuden var der ingen varme på operationsstuen, så hendes kropstemperatur var på 36.

Begrundelse

Disciplinærnævnet har, medmindre andet er anført, lagt vægt på oplysningerne i journalen.

Indledende oplysninger

blev i 2006 opereret for et sarkom i højre glutealregion. Den 14. december 2010 blev hun genindlagt med henblik på fornyet operation, idet hun havde fået påvist recidiv (sarkom grad II)

Begrundelse for afgørelsen

Den 14. december 2010 var til præoperativ anæstesisamtale med A. Hun oplyste i den forbindelse, at hun havde sukkersyge, og at hun derfor havde insulinpumpe med sensor.

A noterede herefter relevant i anæstesijournalen, at havde insulinafhængig sukkersyge (IDDM), og at hun blev behandlet med insulin på pumpe. Insulinpumpen blev anført både under anamnese og under medicin.

oplyste endvidere, at hun ifølge sin praktiserende læge skulle beholde pumpen på, alt efter hvad hendes fastende blodsukker var. Kun hvis hendes blodsukker var for lavt, skulle hun have insulin og sukker i drop som en almindelig diabetes patient.

A har i sin udtalelse til sagen anført, at det var disse oplysninger, der dannede grundlag for, at han ikke ordinerede glukose med insulin-drop, som ville være det sædvanlige at gøre hos en patient med insulinkrævende sukkersyge uden insulinpumpe.

Disciplinærnævnet kan oplyse, at indhentelse af information om sukkersyge og behandlingen af denne skal foretages ved den præoperative samtale. Patienter med insulinpumpe til behandling af sukkersyge er relativt sjældne indtil nu, hvorfor det kræver særlig opmærksomhed at vurdere og behandle disse patienter under bedøvelse. Patienter med insulinpumpe kontrollerer selv deres blodsukker og kan justere insulindosis i henhold hertil. Det er i overensstemmelse med normen for almindelig anerkendt faglig standard, at patienten beholder sin insulinpumpe under operation, men patienten skal observeres og behandles som alle andre sukkersygepatienter under bedøvelsen. Behandlingen skal sikre, at patientens blodsukkerniveau ikke falder til en farlig lav værdi under bedøvelsen. Inden operation skal det derfor aftales med patienten, hvor meget insulin der skal indgives, når patienten holdes fastende. Det vil sige, at en eventuel justering af insulinpumpen bør aftales med patienten. Under bedøvelse behandles patientens sukkersyge ved hyppige målinger af blodsukkeret og ved behandling med sukkerholdig væske og insulin. Når patienten beholder sin insulinpumpe under anæstesi, kan denne give insulin til patienten. For at undgå risikoen for at denne insulin fremkalder for lavt blodsukker, skal der under bedøvelse gives infusion med sukkerholdig væske i blodbanen.

Disciplinærnævnet kan endvidere oplyse, at ved en forventet operationstid på under en time kan infusion med sukkerholdig væske i blodbanen undlades mod hyppig kontrol af blodsukker peroperativt. Morgendosis af insulin skal i en sådan situation ikke gives.

Det er disciplinærnævnets vurdering, at A derfor burde have drøftet justering af insulinpumpen med  og anført oplysningerne herom i anæstesiplanen. Han burde endvidere have anført i anæstesiplanen, at der skulle måles blodsukker hyppigt under bedøvelsen.

På den baggrund finder disciplinærnævnet samlet, at A handlede under normen for almindelig anerkendt faglig standard ved sin behandling af den 14. december 2010.

blev den 15. december 2010 kørt til operation.

Ifølge var der ingen varme på operationsstuen, hvorfor hendes kropstemperatur var nede på 36 grader.

Disciplinærnævnet kan oplyse, at rumtemperaturen på operationsstuen ifølge hygiejniske retningslinjer skal være lavere end normal stuetemperatur. De fleste patienter synes derfor, at det er koldt at komme ind på operationsstuen.

Disciplinærnævnet kan videre oplyse, at patienters kropstemperatur falder i forbindelse med bedøvelse. Ved kortvarige operationer forsøges dette temperaturfald modvirket ved at holde patienten så godt tildækket, som operationen tillader. Ved længerevarende operationer anvendes mere aktive metoder til at holde patienten varm. En af disse aktive metoder kan være at anvende varmetæppe. Varmetæppe anvendes, når operationen forventes at vare mere end et par timer.

Ifølge var operationsstuens temperatur indstillet på 21 grader som vanligt. var endvidere under operationen dækket med et tæppe samt med operationsafdækning uden om operationsfeltet.

Ifølge B valgte man ikke at anvende varmetæppe, idet man forventede, at indgrebet ville vare under en time, samtidig med at ´s blodsukkerniveau var normalt før operationen.

Det er disciplinærnævnets vurdering, at det var i overensstemmelse med normen for almindelig anerkendt faglig standard, at der ikke blev anvendt varmetæppe ved ´s operation den 15. december 2010.

Ifølge gjorde hun endvidere på operationsstuen personalet opmærksomme på, at de skulle huske at måle hendes blodsukker, hvorefter de beroligede hende og sagde, at de nok skulle passe på hende.

Det fremgår af anæstesijournalen, at blev bedøvet omkring kl. 8.15.

Ifølge B forventede man, at indgrebet ville vare under en time, og man forventede ingen komplikationer. Da endvidere havde insulinpumpe med sensor, og da hendes blodsukkerniveau om morgenen før operationen var normalt, fandt han ikke anledning til at give profylaktisk glukose og insulin.

Disciplinærnævnet skal bemærke, at det ikke har været muligt at finde dokumentation for den præoperative blodsukkermåling eller nogen oplysning om normalt præoperativt blodsukker i journalen. Det fremgår dog af anæstesijournalen, at ´s blodsukker blev målt kl. 10.15 til 6.7 mmol/l.

Disciplinærnævnet skal bemærke, at under operationen fik tilført væske i form af Ringer Lactat.

Disciplinærnævnet kan oplyse, at en vigtig del af behandlingen af en patient med sukkersyge er at undgå, at patienten under bedøvelse får en farlig lav blodsukkerværdi. Under bedøvelse behandles patientens sukkersyge almindeligvis ved hyppige målinger af blodsukkeret og ved behandling med sukkerholdig væske og insulin. Når patienten beholder sin insulinpumpe under anæstesi, kan denne som tidligere nævnt give insulin til patienten. For at undgå risikoen for at denne insulin fremkalder for lavt blodsukker, skal der under bedøvelse gives infusion med sukkerholdig væske i blodbanen, og blodsukkeret skal måles ofte, hvilket vil sige, at blodsukkeret bør måles en gang i timen. Dette under forudsætning af, at patienten løbende tilføres sukker.

Som tidligere nævnt kan disciplinærnævnet oplyse, at infusion med sukkerholdig væske i blodbanen kan undlades ved en forventet operationstid på under en time, såfremt der foretages hyppig kontrol af blodsukker peroperativt. Morgendosis af insulin skal i en sådan situation ikke gives.

Det fremgår af sagens materiale, at der ikke blev foretaget justeringer i ´s insulinpumpe, og at det ikke blev aftalt, at hun ikke skulle have morgendosis af insulin.

Disciplinærnævnet kan hertil oplyse, at Ringer Lactat ikke indeholder sukker.

Det er således disciplinærnævnets vurdering, at B burde have sørget for, at havde fået tilført sukkerholdig væske i stedet for Ringer Lactat, idet der ikke var foretaget justeringer i hendes insulinpumpe forud for operationen.

Disciplinærnævnet skal i den forbindelse bemærke, at der gik ca. 2 timer fra indledning af bedøvelsen til ´s blodsukker blev målt.

Det er således endvidere disciplinærnævnets vurdering, at idet ikke fik tilført sukkerholdig væske, da burde B have sørget for, at hendes blodsukker blev målt med tætte intervaller.

På den baggrund finder disciplinærnævnet, at B handlede under normen for almindelig anerkendt faglig standard ved sin behandling af den 15. december 2010.

Disciplinærnævnet skal i den forbindelse bemærke, at bedøvede sammen med B.

Det er disciplinærnævnets vurdering, at handlede relevant i forløbet, idet han fulgte den lagte plan for bedøvelsen.

Det er videre disciplinærnævnets vurdering, at det ikke var ´s ansvar at fastlægge en anden plan for bedøvelsen, end den der allerede fremgik af journalen, herunder hvor ofte der skule foretages måling af blodsukker, eller om der skulle gives sukkerholdig væske i blodbanen.

På den baggrund finder disciplinærnævnet, at handlede i overensstemmelse med normen for almindelig anerkendt faglig standard ved sin behandling af den 15. december 2010.

Efter overflytning til det postoperative terapi afsnit blev ´s blodsukkerniveau målt til 5,8 henholdsvis kl. 10.30 og kl. 10.45. Hun blev herefter overflyttet til 2, hvor hun blev modtaget af . Der blev målt fri respiration, og ´s blodtryk blev målt til 107/64, hendes puls til 55, og hendes iltmætning var normal. Det blev endvidere noteret, at  ikke havde nogen smerter, og hun havde heller ikke kvalme. Forbindingen var uden gennemsivning.

 har i sin udtalelse til sagen anført, at  blev modtaget den 15. december 2010 kl. 11.30. Hun blev fulgt af en sygeplejerske fra det postoperative  terapi afsnit, som oplyste, at ´s blodsukker var blevet målt til 6,7 mmol/l.  har videre anført, at hun derfor ikke foretog sig yderligere vedrørende blodsukkeret, fordi det var normalt.

Disciplinærnævnet skal bemærke, at ´s blodsukker blev målt til 5,8 mmol/l kl. 10.30, og dette blev dokumenteret på observationsskemaet. Ifølge laboratorieudskrift blev blodsukkeret målt igen kl. 13.15, hvor det var 6,2 mmol/l.

Disciplinærnævnet skal videre bemærke, at der ikke er dokumenteret symptomer på lavt blodsukker.

Det er disciplinærnævnets vurdering, at det var relevant, at  ikke foretog sig yderligere vedrørende blodsukkeret, idet blodsukkerniveauet var på et tilfredsstillende niveau, ligesom var velbefindende og drak sufficient.

På den baggrund finder disciplinærnævnet, at  handlede i overensstemmelse med normen for almindelig anerkendt faglig standard ved sin behandling af den 15. december 2010.