Kritik for manglende tømning af vandcyster i bryst

Sundhedsvæsenets Disciplinærnævn finder grundlag for at kritisere speciallæge i radiologi for hans behandling af den 28. maj 2013 og den 14. januar 2014 på Klinik , da lægen har overtrådt autorisationslovens § 17.

Sagsnummer:

161101

Offentliggørelsesdato:

torsdag den 17. marts 2016

Speciale:

Røntgen (radiologi)

Faggruppe:

Læger

Type:

Behandling

Kategori:

Vejledende og principielle afgørelser

Sundhedsvæsenets Disciplinærnævn finder grundlag for at kritisere speciallæge i radiologi <****> for hans behandling af <****> den 28. maj 2013 og den 14. januar 2014 på Klinik <****>, da lægen har overtrådt autorisationslovens § 17.

Klagen

Der er klaget over følgende:

  • At ikke modtog en korrekt behandling på Klinik den 28. maj 2013 og den 14. januar 2014.

har blandt andet anført, at hun ved to konsultationer på klinikken fik at vide, at hun havde en cyste i brystet, som ikke krævede behandling. har videre anført, at hun senere fik konstateret kræft i brystet, og at dette burde være blevet opdaget i forbindelse med de to konsultationer. anfører endeligt, at hun burde have fået besked på at søge læge på ny ved yderligere mistanke om kræft.

Begrundelse

Disciplinærnævnet har, medmindre andet er anført, lagt vægt på oplysningerne i journalen.

Begrundelse for afgørelsen af klagen

Den 28. maj 2013 blev 44-årige , efter henvisning fra egen læge, undersøgt på Klinik , idet hun følte en cyste i brystet.

Undersøgelsen blev foretaget af speciallæge i radiologi , der noterede, at en mammografi af begge bryster viste alderssvarende brystvæv (mammavæv), uden tegn på mikroforkalkninger, stjerneformede udløbere (spikulering) eller hudfortykkelse. Det blev på denne baggrund konkluderet, at der ikke var mistanke om en ondartet sygdom (malign lidelse). Dog blev der fundet en minimal bindevævsdannelse (fibroadenomatose).

Der blev desuden foretaget inspektion og ultralydsscanning af højre og venstre bryst, der ikke viste forstørrede lymfeknuder i armhuler (axiller). Dog viste scanningen to cyster i venstre bryst, samt en cyste i højre bryst. Der blev ikke fundet cystelignende forandringer andre steder.

Den 14. januar 2014 blev igen undersøgt på Klinik af læge . Der blev i venstre bryst fundet en let puklet cyste, og det blev noteret, at det lignede en cyste under afvikling eller en cyste med en mindre blødning. Desuden blev der fundet endnu en mindre cyste i venstre bryst, samt en cyste i højre bryst. Det blev noteret, at der ikke var mistanke om en ondartet sygdom i cysterne.

Disciplinærnævnet kan oplyse, at det af de nationale retningslinjer for udredning af vandcyster i brystet fremgår, at cysten skal tømmes, såfremt den er årsagen til, at patienten søger læge. Grunden til dette er, at det ved tømningen kan afklares, hvorvidt der er tale om en vandcyste eller en ondartet tumor.

Disciplinærnævnet kan videre oplyse, at en cyste uden stjerneformede udløbere kan være et tegn på, at cysten er godartet.

Det er disciplinærnævnets vurdering, at speciallæge ikke foretog en tilstrækkelig og relevant behandling af i forbindelse med cysten i brystet.

Disciplinærnævnet har i den forbindelse blandt andet lagt vægt på, at der ved konsultationerne, henholdsvis den 28. maj 2013 og den 14. januar 2014, ikke blev foretaget tømning af de fundne cyster.

Det er disciplinærnævnets opfattelse, at det på baggrund af de oplyste symptomer, sammenholdt med undersøgelserne, ikke var muligt endeligt at bekræfte, at der udelukkende var tale om godartede vandcyster. Af denne grund burde speciallæge have tømt cysterne for vand, således det kunne konstateres, hvorvidt der blot var tale om vandcyster.

Disciplinærnævnet finder på den baggrund, at speciallæge har handlet under normen for almindelig anerkendt faglig standard ved sin behandling af den 28. maj 2013 og den 14. januar 2014.

Lovgrundlag

Ordlyden af lov om klage- og erstatningsadgang inden for sundhedsvæsenet blev ikke ændret, da Patientombuddet blev en del af Styrelsen for Patientsikkerhed den 8. oktober 2015. Derfor refereres der i nedenstående lovgrundlag fortsat til Patientombuddet. De kompetencer, der hørte under Patientombuddet, tilkommer nu Styrelsen for Patientsikkerhed.

Bekendtgørelse nr. 877 af 4. august 2011 af lov om autorisation af sundhedspersoner og om sundhedsfaglig virksomhed

§ 17: En autoriseret sundhedsperson er under udøvelsen af sin virksomhed forpligtet til at udvise omhu og samvittighedsfuldhed, herunder ved benyttelse af medhjælp, økonomisk ordination af lægemidler m.v.

Bekendtgørelse nr. 1113 af 7. november 2011 af lov om klage- og erstatningsadgang inden for sundhedsvæsenet:

§ 2. Sundhedsvæsenets Disciplinærnævn, jf. §§ 13-16, behandler klager fra patienter over autoriserede sundhedspersoners sundhedsfaglige virksomhed og forhold omfattet af sundhedslovens kapitel 4-7 og 9 med undtagelse af klager, hvor der i den øvrige lovgivning er foreskrevet en anden klageadgang. Nævnet kan ikke behandle en klage, hvis den sundhedsfaglige virksomhed, klagen vedrører, er omfattet af en klage efter § 1, medmindre Patientombuddet i anledning af klagen efter § 1 har udtalt kritik af sundhedsvæsenets sundhedsfaglige virksomhed.

§ 2 a. Sundhedsvæsenets Disciplinærnævn behandler sager om sundhedsfaglig virksomhed indbragt af Sundhedsstyrelsen eller Lægemiddelstyrelsen i tilfælde, hvor vedkommende styrelse finder, at der kan være grundlag for kritik af eller sanktion over for personer omfattet af § 2, stk. 1, eller regler fastsat i medfør af § 2, stk. 2.

§ 3. Sundhedsvæsenets Disciplinærnævn afgiver i sager efter §§ 2 og 2 a en udtalelse om, hvorvidt sundhedspersonens sundhedsfaglige virksomhed har været kritisabel, eller om sundhedspersonen har handlet i strid med sundhedslovens kapitel 4-7 og 9. Nævnet kan herunder udtale kritik med indskærpelse eller søge iværksat sanktioner.