Kritik for ordination af inhalationsmiddel (Seretide) til et-årigt barn

Sundhedsvæsenets Disciplinærnævn finder grundlag for at kritisere praktiserende læge for hendes behandling af den 29. oktober 2015 i sin klinik, da lægen har overtrådt autorisationslovens § 17.

Sagsnummer:

174101

Offentliggørelsesdato:

fredag den 20. oktober 2017

Speciale:

Almen medicin, incl. Vagtlæger

Faggruppe:

Læger

Behandlingssted:

Almen praksis/vagtlæger

Kategori:

Vejledende og principielle afgørelser

Sundhedsvæsenets Disciplinærnævn finder grundlag for at kritisere praktiserende læge for hendes behandling af den 29. oktober 2015 i sin klinik, da lægen har overtrådt autorisationslovens § 17.

Disciplinærnævnet tager ved sin vurdering af sagen stilling til, om en sundhedsperson har handlet i overensstemmelse med ”normen for almindelig anerkendt faglig standard”. Dette er udtryk for, hvad der må forventes af en almindelig god sundhedsperson med den erfaring, som den pågældende har. Disciplinærnævnet har således ved sin afgørelse ikke taget stilling til, om patienten har modtaget den bedst mulige behandling.

KLAGEN

Der er klaget over følgende:

  • At ikke modtog en korrekt behandling af praktiserende læge i hendes klinik den 29. oktober 2015.

Klager har blandt andet anført, at fik udskrevet forkert medicin.

BEGRUNDELSE

Disciplinærnævnet har, medmindre andet er anført, lagt vægt på oplysningerne i journalen.

Den 29. oktober 2015 blev , der var et år, tilset af praktiserende læge ved konsultation i hendes klinik, idet havde døjet med hoste i tre uger. Det blev noteret, at havde fået inhalationsspray med Ventoline og Seretide. Der blev lyttet med stetoskop på lungerne og konstateret bronkitis og tørre luftveje. Herefter instruerede lægen i brug af Ventoline og Seretide, hvorefter lægen udskrev Ventoline som inhalationsspray med en styrke på 0,1 mg og Seretide 25 + 125 mikrogram.

Disciplinærnævnet kan oplyse, at astma (med hoste, bronkitis og tørre luftveje) er en inflammatorisk (irritativ) sygdom, som kendetegnes ved forsnævring af luftvejene i varierende grad. Behandling af astmasymptomer hos børn under fire år med inhalationsmidler omfatter primært korttidsvirkende beta-2-agonister som eksempelvis indeholdes i Ventoline. Disse midler modvirker hyperreaktiviteten i bronkierne og afslapper disses glatte muskulatur. Behandlingen kan suppleres med inhalationsmidler indeholdende inflammationshæmmende binyrebarkhormoner, hvis astmasymptomerne vedvarer. Inhalationsmidler indeholdende langtidsvirkende beta-2-agonister finder anvendelse efter fire-års alderen, og anbefales ikke tidligere, idet de kan give anledning til en paradoks reaktion med forværring af luftvejsforsnævringen. Seretide er et inhalationsmiddel, som indeholder en kombination af binyrebarkhormoner og langtidsvirkende beta-2-agonist.

Det er disciplinærnævnets opfattelse, at der ikke havde været den forventelige effekt af behandlingen med Seretide, idet gennem tre uger havde haft vedvarende astmasymptomer trods behandlingen.

Det er herefter disciplinærnævnets vurdering, at praktiserende læge burde have afbrudt behandlingen med Seretide henset til s alder samt det forhold, at ikke havde haft den ønskede effekt af behandlingen.

Disciplinærnævnet finder på denne baggrund, at praktiserende læge handlede under normen for almindelig anerkendt faglig standard ved sin behandling af den 29. oktober 2015 i sin klinik.

LOVGRUNDLAG

Bekendtgørelse nr. 990 af 18. august 2017 af lov om autorisation af sundhedspersoner og om sundhedsfaglig virksomhed

§ 17. En autoriseret sundhedsperson er under udøvelsen af sin virksomhed forpligtet til at udvise omhu og samvittighedsfuldhed, herunder ved benyttelse af medhjælp, økonomisk ordination af lægemidler m.v.

Bekendtgørelse nr. 1022 af 28. august 2017 af lov om klage- og erstatningsadgang inden for sundhedsvæsenet:

§ 2, stk. 1. Sundhedsvæsenets Disciplinærnævn, jf. §§ 13-16, behandler klager fra patienter over autoriserede sundhedspersoners sundhedsfaglige virksomhed og forhold omfattet af sundhedslovens kapitel 4-7 og 9 samt afsnit IV med undtagelse af klager, hvor der i den øvrige lovgivning er foreskrevet en anden klageadgang. Nævnet kan ikke behandle en klage, hvis den sundhedsfaglige virksomhed, klagen vedrører, er omfattet af en klage efter § 1, medmindre Styrelsen for Patientsikkerhed i anledning af klagen efter § 1 har udtalt kritik af sundhedsvæsenets sundhedsfaglige virksomhed.

§ 2 a. Sundhedsvæsenets Disciplinærnævn behandler sager om sundhedsfaglig virksomhed indbragt af Styrelsen for Patientsikkerhed eller Lægemiddelstyrelsen i tilfælde, hvor vedkommende styrelse finder, at der kan være grundlag for kritik af eller sanktion over for personer omfattet af § 2, stk. 1, eller regler fastsat i medfør af § 2, stk. 2.
§ 3. Sundhedsvæsenets Disciplinærnævn afgiver i sager efter §§ 2 og 2 a en udtalelse om, hvorvidt sundhedspersonens sundhedsfaglige virksomhed har været kritisabel, eller om sundhedspersonen har handlet i strid med sundhedslovens kapitel 4-7 og 9 samt afsnit IV. Nævnet kan herunder udtale kritik med indskærpelse eller søge iværksat sanktioner.