Ikke-kritik for relevant afvisning af operation på normale ydre kønsorganer

Speciallæge i gynækologi og obstetrik får ikke kritik for at have afvist operation af normale ydre kønsorganer, da der ikke var indikation for kirurgi. Der er forbud imod operation på normale ydre kønsorganer, og der opereres kun på de små kønslæber, hvis der er sygdomme på dem.

Sagsnummer:

20DNU34

Offentliggørelsesdato:

fredag den 2. oktober 2020

Speciale:

Gynækologi og obstetrik

Faggruppe:

Læger

Behandlingssted:

Øvrig speciallægepraksis

Kategori:

Vejledende og principielle afgørelser

Der gives ikke kritik til:

  • speciallæge i gynækologi og obstetrik , , for behandlingen.

Det betyder, at speciallæge i gynækologi og obstetrik udviste tilstrækkelig omhu og samvittighedsfuldhed ved behandlingen.

Afgørelsen uddybes nærmere nedenfor under begrundelse.

Sundhedsvæsenets Disciplinærnævn har modtaget en klage fra .

KLAGEN

Der er klaget over, at ikke modtog en korrekt behandling af speciallæge i gynækologi og obstetrik hos , den 18. november 2019.

Disciplinærnævnet har forstået, at det centrale i klagen er:

  • at ikke modtog en relevant og tilstrækkelig behandling, henset til hun kun blev undersøgt overfladisk og fik afvist operation, selvom om speciallægen havde anerkendt problemet.

SAGSFREMSTILLING

Disciplinærnævnet har, medmindre andet er anført, lagt vægt på oplysningerne i journalen.

Den 18. november 2019 var 24-årige til undersøgelse hos speciallæge i gynækologi og obstetrik hos , med henblik på vurdering og eventuel reduktion af indre kønslæber.

BEGRUNDELSE

Sundhedsvæsenets Disciplinærnævn behandler klager fra patienter over autoriserede sundhedspersoners sundhedsfaglige virksomhed og træffer afgørelse om, hvorvidt den sundhedsfaglige virksomhed har været kritisabel. Det følger af klage- og erstatningslovens § 2, stk. 1, og § 3, stk. 1.

En autoriseret sundhedsperson er under udøvelsen af sit sundhedsfaglige virke forpligtet til at udvise omhu og samvittighedsfuldhed. Det følger af autorisationslovens § 17. Disciplinærnævnet tager ved sin vurdering af sagen således stilling til, om en sundhedsperson har handlet i overensstemmelse med ”normen for almindelig anerkendt faglig standard”. Dette er udtryk for, hvad der må forventes af en almindelig god sundhedsperson med den erfaring, som den pågældende har på behandlingstidspunktet. Disciplinærnævnet tager ved afgørelsen ikke stilling til, om patienten har modtaget den bedst mulige behandling.

Det er af klager anført, at problemet ikke kun opstod ved penetration, men også under samleje.

Det fremgår af journalen, at der ikke i øvrigt var smerter ved samleje, og det fremgår af en udtalelse til sagen fra speciallæge i gynækologi og obstetrik , at direkte adspurgt ikke gav udtryk for smerter under samleje.

Disciplinærnævnet har lagt vægt på:

  • at oplysningerne i journalen generelt tillægges stor bevisværdi. Dette skyldes, at journalnotater bliver skrevet i umiddelbar tilknytning til behandlingen og således på et tidspunkt, hvor der endnu ikke er klaget over behandlingen.
  • at disciplinærnævnet ikke har mulighed for at få sagen yderligere belyst, da nævnet træffer afgørelse på skriftligt grundlag, og i modsætning til domstolene ikke har mulighed for at afhøre parter og vidner i forbindelse med behandlingen af sagen.

Disciplinærnævnet finder herefter ikke grundlag for at fastslå, at gav udtryk for at have smerter under samleje.

Disciplinærnævnet vurderer, at der ikke er grundlag for at kritisere speciallæge i gynækologi og obstetrik for behandlingen.

Disciplinærnævnet har herved lagt vægt på:

  • at modtog en relevant og tilstrækkelig behandling og undersøgelse af speciallæge i gynækologi og obstetrik , idet der blev fundet normale forhold ved s vulva og normal naturlig variation i udseendet og størrelsen af de små kønslæber.
  • at unge kvinder ofte kommer med symptomer i form af vanskeligheder ved samleje, cykling, ridning eller trusser, og at sådanne tilfælde ikke skal behandles med operation, men ved at finde stillinger eller andre løsninger i forbindelse med sex, andre sadler, trusser mv. Disciplinærnævnet kan oplyse, at unge kvinder, der bliver opereret på de små kønslæber uden indikation, er i risiko for livslange komplikationer i form af smerter, arskrumpninger, manglende følsomhed og overfølsomhed i området. De små kønslæber er sammen med klitoris meget vigtige organer i forbindelse med den kvindelige seksualitet og de mest følsomme områder.
  • at det i forbindelse med størrelsen af de små kønslæber ofte glemmes at nævne, at den biologiske funktion er at beskytte indgangen til skeden fra snavs og bakterier. Hvis denne tildækning af indgangen til skeden bliver en forhindring ved samleje, bør der rådes til at adskille kønslæberne før samleje, hvilket speciallæge i gynækologi og obstetrik anbefalede. Det er ikke speciallægens opgave at vejlede om andre løsninger. Det kunne være en sexologs opgave, hvorfor det var helt relevant af speciallæge i gynækologi og obstetrik at nævne dette som en mulighed for .
  • at det var sundhedsfagligt forsvarligt ikke at tilbyde en operation, idet der blev fundet helt normale forhold ved den objektive undersøgelse, idet det ikke er sundhedsfagligt forsvarligt at operere for at fjerne normalt væv eller organer, og idet kosmetisk kirurgi på de ydre kvindelige kønsorganer er forbudt i Danmark, hvorfor der kun opereres på de små kønslæber, hvis der er sygdomme på dem.
  • at s smerter og problem ikke kunne være afhjulpet med en operation, da en operationen ville give risiko for et fremtidigt problematisk samliv. Speciallæge i gynækologi og obstetrik burde ikke have henvist til plastikkirurgi, da der var fundet normale forhold og ikke var indikation for kirurgi.

Disciplinærnævnet finder på den baggrund, at speciallæge i gynækologi og obstetrik handlede i overensstemmelse med normen for almindelig anerkendt faglig standard ved sin behandling af den 18. november 2019 hos .

REGLER

Disciplinærnævnet har anvendt følgende regler til at træffe afgørelse i sagen:

Bekendtgørelse nr. 995 af 14. juni 2018 af lov om klage- og erstatningsadgang inden for sundhedsvæsenet (klage- og erstatningsloven):

  • § 2, stk. 1 om klager over sundhedsfaglig virksomhed
  • § 3, stk. 1 om klager over sundhedsfaglig virksomhed

Bekendtgørelse nr. 731 af 8. juli 2019 af lov om autorisation af sundhedspersoner og om sundhedsfaglig virksomhed (autorisationsloven):

  • § 17 om omhu og samvittighedsfuldhed

Bekendtgørelse nr. 1447 af 15. december 2010 om forretningsorden for Sundhedsvæsenets Disciplinærnævn:

  • § 5, stk. 2 om kompetence for disciplinærnævnets formand og næstformænd

Bekendtgørelse nr. 834 af 27. juni 2014 om kosmetisk behandling:

  • § 4, stk. 1 om behandlinger i kosmetisk øjemed