Misbrug af identitet til ordination af opioider

Vagtlæge får kritik for at ordinere afhængighedsskabende medicin uden at have sikret patientens identitet.

Sagsnummer:

23DNU63

Offentliggørelsesdato:

torsdag den 17. august 2023

Juridisk tema:

Afhængighedsskabende lægemidler

Speciale:

Almen medicin, incl. Vagtlæger

Faggruppe:

Læger

Behandlingssted:

Almen praksis/vagtlæger

Type:

Behandling

Kategori:

Vejledende og principielle afgørelser

Der gives kritik til:

  • Vagtlæge (aut.ID ), Lægevagten i Region , for behandlingen.

Det betyder, at vagtlæge ikke udviste tilstrækkelig omhu og samvittighedsfuldhed ved behandlingen.

Afgørelsen uddybes nærmere nedenfor under begrundelse.

KLAGEN

Der er klaget over den behandling, som vagtlæge hos Lægevagten i Region , foretog af en ukendt person ved anvendelse af s cpr.nr., den 24. februar 2019.

Disciplinærnævnet har forstået, at det centrale i klagen er:

  • at der ikke blev foretaget tilstrækkelig identifikation forud for ordinationen af smertestillende medicin.

SAGSFREMSTILLING

Disciplinærnævnet har, medmindre andet er anført, lagt vægt på oplysningerne i journalen.

Den 24. februar 2019 ordinerede vagtlæge hos Lægevagten i Region smertestillende medicin i form af Orionox. Den smertestillende medicin blev ordineret på baggrund af en telefonsamtale med en ukendt person, der oplyste, at være 53-årige s datter. Vagtlæge ordinerede en pakke med 28 tabletter Orionox.

Disciplinærnævnet har til brug for sagen indhentet lydfilen fra opkaldet den 24. februar 2019. Det fremgår af lydfilen, at en ukendt kvinde ringede ind til Lægevagten Region og oplyste, at hun var s datter. Hun fortalte, at havde dødelig lungekræft, og at han ikke havde fået sin medicin med hjemmefra.

BEGRUNDELSE

Sundhedsvæsenets Disciplinærnævn behandler klager fra patienter over autoriserede sundhedspersoners sundhedsfaglige virksomhed og træffer afgørelse om, hvorvidt den sundhedsfaglige virksomhed har været kritisabel. Det følger af klage- og erstatningslovens § 2, stk. 1, og § 3, stk. 1.

En autoriseret sundhedsperson er under udøvelsen af sit sundhedsfaglige virke forpligtet til at udvise omhu og samvittighedsfuldhed. Det følger af autorisationslovens § 17. Disciplinærnævnet tager ved sin vurdering af sagen således stilling til, om en sundhedsperson har handlet i overensstemmelse med ”normen for almindelig anerkendt faglig standard”. Dette er udtryk for, hvad der må forventes af en almindelig god sundhedsperson med den erfaring, som den pågældende har på behandlingstidspunktet. Disciplinærnævnet tager ved afgørelsen ikke stilling til, om patienten har modtaget den bedst mulige behandling.

har i sin klage anført, at han ikke har været i kontakt med vagtlæge , da han ikke bor i Region . Derudover anfører han, at han ikke har nogen datter, og at han ikke er syg med lungekræft.

Vagtlæge bestrider ikke ovenstående, hvorfor disciplinærnævnet lægger til grund, at vagtlægen ikke foretog den nødvendige identifikation, efter en ukendt person ringede til Lægevagten den 24. februar 2019.

Disciplinærnævnet kan oplyse, at Orionox er et afhængighedsskabende lægemiddel omfattet af Sundhedsstyrelsens vejledning 9166 af 19. marts 2018 om ordination af afhængighedsskabende lægemidler.

Af afsnit 2.2.4. fremgår det, at lægevagter kun må ordinere afhængighedsskabende medicin ved akut opstået sygdom og ved efterfølgende personligt fremmøde eller hjemmebesøg. Lægen skal sikre sig patientens identitet ved forevisning af sygesikringskort eller anden legitimation med navn, cpr.nr. og adresse samt søge oplysninger om patientens øvrige ordinationer i FMK. Receptfornyelse for patienter i længerevarende behandling må kun helt undtagelsesvis foretages i lægevagt mv., og der må kun udskrives mindst mulige mængde, som kan række til patienten igen kan kontakte egen læge.

Disciplinærnævnet vurderer herefter, at der er grundlag for at kritisere vagtlæge for behandlingen.

Disciplinærnævnet har lagt vægt på:

  • at vagtlæge ikke på relevant vis fulgte Sundhedsstyrelsens vejledning om ordination af afhængighedsskabende lægemidler ved at ordinere Orionox telefonisk.
  • at vagtlæge burde have henvist til en personlig konsultation, hvor identiteten af patienten kunne bekræftes ved forevisning af sundhedskort eller anden legitimation med navn, cpr.nr. og adresse.

Disciplinærnævnet finder på den baggrund, at vagtlæge handlede under normen for almindelig anerkendt faglig standard ved den behandling, han ydede til en ukendt person ved anvendelse af s cpr.nr. den 24. februar 2019 ved Lægevagten i Region .

REGLER

Disciplinærnævnet har anvendt følgende regler til at træffe afgørelse i sagen:

Love og bekendtgørelser

Bekendtgørelse nr. 995 af 14. juni 2018 af lov om klage- og erstatningsadgang inden for sundhedsvæsenet (klage- og erstatningsloven):

  • § 2, stk. 1 om klager over sundhedsfaglig virksomhed
  • § 3, stk. 1 om klager over sundhedsfaglig virksomhed

Bekendtgørelse nr. 731 af 8. juli 2019 af lov om autorisation af sundhedspersoner og om sundhedsfaglig virksomhed (autorisationsloven):

  • § 17 om omhu og samvittighedsfuldhed

Vejledninger

Vejledning nr. 9166 af 19. marts 2018 om ordination af afhængighedsskabende lægemidler