Ulovlige opslag i bekendts elektroniske journal

Sygeplejerske Sarah Faurschou Rose (09DXR) får kritik for elektronisk indhentning af oplysninger. Sygeplejersken havde en personlig relation til klager, som hun ikke behandlede (offentliggørelse pga. indskærpelse).

Sagsnummer:

24DNM91

Offentliggørelsesdato:

fredag den 11. oktober 2024

Juridisk tema:

Opslag i patientjournaler

Kategori:

Patientrettigheder

Kritik med indskærpelse

Sygeplejerske Sarah Faurschou Rose (aut. ID 09DZR) får kritik med indskærpelse for indhentning af oplysninger ved elektronisk opslag den 4. august 2023.

Klagen

Du har klaget over, at:

  • sygeplejerske Sarah Faurschou Rose slog op i din e-journal, Det Fælles Stamkort og laboratoriesvar, den 4. august 2023 uden dit samtykke.

Sagsfremstilling

Du har oplyst, at sygeplejerske Sarah Faurschou Rose ved en fejl slog op i din journal. Du har talt med både sygeplejerske Sarah Faurschou Rose og hendes arbejdsgiver om, at det var sygeplejerske Sarah Faurschou Rose, der foretog opslaget, og ikke hendes arbejdsgiver, som står registreret som den person, der foretog opslaget. Du synes, at det er uberettiget, at ████ sygeplejerske Sarah Faurschou Rose har haft adgang til at slå op i din journal, og at hun har kigget hele journalen igennem over flere minutter.

Ledelsen i speciallægeklinikken har oplyst, at Sarah Faurschou Rose kontaktede dem for at fortælle, at hun ved en fejl havde slået op i din journal, og ikke hendes datters journal. Hun ville finde laboratoriesvar på sin datter, og hun benyttede klinikkens datasystem, hvor hun har adgang til sine egne relationer. På listen over hendes egen relationer fremgår hendes to børn og dig. Du var på tidspunktet for opslaget angivet som sygeplejerske Sarah Faurschou Roses ████. Ved et enkelt klik på en af relationerne kommer man direkte ind på deres journal. Da sygeplejerske Sarah Faurschou Rose havde oplyst dem om sin fejl, kontaktede de Styrelsen for Patientsikkerhed og Sundhedsdatastyrelsen med det samme. Du kontaktede selv ledelsen, og I talte om hændelsen.

Sygeplejerske Sarah Faurschou Rose har oplyst, at hun er sygeplejerske hos speciallægeklinikken, hvor opslaget blev foretaget. Den 4. august 2023 skulle hun ind og tjekke nogle blodprøver på sin datters journal. Hun fandt hendes journal via sin egen journal i EG-Clinea. Her kom hun ved en fejl til at trykke på dit navn. Hun kiggede lidt rundt i journalen, da hun ikke kunne finde det, som hun ledte efter. Hun opdagede da, at hun havde trykket på dit navn, som stod lige under datterens navn. Hun skyndte sig at logge ud og kontaktede straks sin arbejdsgiver. Det var ikke hendes intention at søge i din journal, og det er dybt beklageligt. Hun har undskyldt til dig og tager ansvar for sine handlinger.

Vi har lagt til grund, at du ikke havde givet dit samtykke til, at sygeplejerske Sarah Faurschou Rose kunne indhente oplysninger i din e-journal, Det Fælles Stamkort og laboratoriesvar.

Vi kan ikke lægge til grund, at der var tale om et fejlopslag. Det kan vi ikke, fordi der blev registreret opslag på flere forskellige kilder.

Vi har partshørt sygeplejerske Sarah Faurschou Rose over kritik med indskærpelse, og hun har oplyst, at det var en beklagelig fejl, at hun slog forkert op i din journal. Hun loggede ud af journalen med det samme, hun opdagede det, og hun underrettede sin chef.

Begrundelse

Reglerne om indhentning af oplysninger ved elektronisk opslag

Sundhedspersoner kan indhente oplysninger om en patients helbred og andre fortrolige oplysninger. Det kræver dog, at det er nødvendigt i forbindelse med aktuel behandling af patienten. Aktuel behandling kan fx være undersøgelse, diagnosticering eller behandling. Indhentning kan ske med eller uden patientens samtykke.

Sundhedspersoner kan også i andre situationer indhente oplysninger uden patientens samtykke. Det gælder fx, hvis indhentningen er nødvendig for at varetage en åbenbar almen interesse, eller det sker af væsentlige hensyn til patienten, sundhedspersonen eller andre.

Det er dog et krav, at formålet med indhentningen klart overstiger hensynet til patientens ret til selv at bestemme.

Autoriserede sundhedspersoner kan nogle gange indhente oplysninger om en patients helbred og andre fortrolige oplysninger til andre formål end behandling. Det kan i nødvendigt omfang ske med patientens samtykke.

Autoriserede sundhedspersoner kan nogle gange indhente oplysninger uden patientens samtykke. Det kan fx ske, når en læge, tandlæge eller jordemoder har brug for oplysningerne til at evaluere sin egen indsats i behandlingen.

Vores resultat

Vi vurderer, at der er grundlag for at kritisere sygeplejerske Sarah Faurschou Rose for indhentning af oplysninger i din e-journal, Det Fælles Stamkort og laboratoriesvar.

Vi har lagt vægt på, at:

  • oplysningerne i din e-journal, Det Fælles Stamkort og laboratoriesvar er fortrolige oplysninger, fordi det er oplysninger om dit helbred.
  • sygeplejerske Sarah Faurschou Rose ikke indhentede oplysninger i din journal i forbindelse med aktuel behandling af dig.
  • der ikke var andre lovlige grunde til, at sygeplejerske Sarah Faurschou Rose kunne indhente oplysninger i din journal.

Sygeplejerske Sarah Faurschou Rose har derfor ikke overholdt reglerne i sundhedsloven om indhentning af oplysninger ved elektronisk opslag den 4. august 2023.

Vi vurderer, at der er skærpende omstændigheder, fordi sygeplejerske Sarah Faurschou Rose havde en personlig relation til dig. Det burde derfor have været åbenbart for sygeplejerske Sarah Faurschou Rose, at hun ikke måtte slå op på oplysninger om dig, fordi hun ikke var sygeplejerske for dig på tidspunktet for opslagene.

Vi indskærper overfor sygeplejerske Sarah Faurschou Rose at udvise større omhu i sit fremtidige virke

Offentliggørelse

Afgørelsen vil blive offentliggjort på vores hjemmeside og på sundhed.dk med angivelse af Sarah Faurschou Roses titel, navn og autorisationsID.

Afgørelsen vil blive offentliggjort, da vi har indskærpet over for sygeplejerske Sarah Faurschou Rose at udvise større omhu i sit fremtidige virke.

Patientens navn og alle andre navne, herunder stednavne og navne på sygehuse og afdelinger, vil blive anonymiseret ved offentliggørelsen.

Regler

Vi har afgjort sagen efter:

Love og bekendtgørelser

Bekendtgørelse nr. 9 af 4. januar 2023 af lov om klage- og erstatningsadgang inden for sundhedsvæsenet (klage- og erstatningsloven):

  • § 2, stk. 1 om klager over forhold omfattet af sundhedslovens kapitel 9 
  • § 3, stk. 1 om klager over forhold omfattet af sundhedslovens kapitel 9
  • § 17 om offentliggørelse af afgørelse om sundhedspersoners sundhedsfaglige virksomhed

Bekendtgørelse nr. 247 af 12. marts 2024 af sundhedsloven:

  • § 5 om behandlingsbegrebet
  • § 40 om fortrolige oplysninger
  • § 42 a, stk. 1, om indhentning af elektroniske helbredsoplysninger m.v. i forbindelse med aktuel behandling
  • § 42 a, stk. 2, om indhentning af oplysninger til varetagelse af en åbenbar almen interesse
  • § 42 d, stk. 1, om indhentning af oplysninger til andre formål end behandling med patientens samtykke
  • § 42 d, stk. 2, om indhentning af oplysninger til andre formål end behandling uden patientens samtykke

Bekendtgørelse nr. 1109 af 11. september 2015 om offentliggørelse af afgørelser m.v. i klagesager på sundhedsområdet

  • § 3, stk. 1, nr. 2 om kritik med indskærpelse