Principiel dom i sag om blodtransfusion
Dom fra Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol slår fast, at menneskerettighederne er blevet overholdt i en patientklagesag om blodtransfusion
Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol har afsagt en dom, som vedrører en patientklagesag, der begyndte i 2014.
Dommen slår fast, at der ikke skete en krænkelse af menneskerettighederne, da et medlem af Jehovas Vidner fik en blodtransfusion i Danmark.
“Dommen skaber sammen med sundhedslovens § 19 og § 24 klarhed over, at en læge ikke er bundet af en forhåndstilkendegivelse fra en patient, når patienten ikke er i stand til at afvise behandling med blod i forbindelse med den aktuelle sygdomssituation, og der er tale om et øjeblikkeligt behandlingsbehov”, Det forklarer juridisk chef i Styrelsen for Patientklager, Søren E. Stidsen:
“Det skaber klarhed over juraen og dermed tryghed for de læger, som fremover skal behandle patienter i den situation.”
Fra patientklage til Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol
Sagen, som det hele handler om, startede tilbage i 2015, hvor Styrelsen for Patientsikkerhed afgjorde en klage fra pårørende til en patient, som var medlem af Jehovas Vidner. Patienten havde fået en blodtransfusion, selvom han bar på materiale (et ”blodkort”), hvor han skriftligt afviste blod i alle situationer, uanset om dette var nødvendigt for at bevare hans liv.
Styrelsen gav ikke kritik af, at behandlingsstedet havde givet patienten en blodtransfusion uden samtykke.
Patienten var på daværende tidspunkt i livsfare med behov for øjeblikkelig behandling og ude af stand til at give samtykke. Der blev henvist til sundhedslovens § 19, hvor en sundhedsperson kan indlede eller fortsætte en behandling uden samtykke, hvis øjeblikkelig behandling fx er nødvendig for patientens overlevelse - eller for på længere sigt at forbedre patientens chance for at overleve. Der blev også henvist til sundhedslovens § 24, hvor det fremgår, at ”Patientens afvisning af at modtage blod eller blodprodukter skal være givet i forbindelse med den aktuelle sygdomssituation…”. I den konkrete sag var det ikke muligt, da patienten var bevidstløs.
De pårørende gik videre med sagen. Højesteret gav Styrelsen for Patientklager medhold tilbage i 2022. Højesteret fandt, at blodtransfusionen hverken var i strid med sundhedsloven eller Menneskerettighedskonventionen. Landsretten var i øvrigt nået frem til et andet resultat.
De pårørende gik videre til Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol i Strasbourg og anlagde sag mod Danmark for at bryde artikel 8 og 9 i Den Europæiske Menneskerettighedskonvention. Disse bestemmelser handler om hhv. ”Ret til respekt for privatliv og familieliv” og ”Ret til at tænke frit og til samvittigheds- og religionsfrihed.”. Det er denne sag, der nu er afsagt dom i.
Dommen fra Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol, som blev afsagt den 5. november i år, fastslår, at Danmark ikke har krænket Den Europæiske Menneskerettighedskonvention i den aktuelle sag.