Klage over at speciallæge byttede om på højre og venstre øje

Speciallæge i øjensygdomme har overtrådt lægelovens § 6, fordi hun ikke har været tilstrækkelig omhyggelig og samvittighedsfuld ved sin behandling af den 12. oktober 2000 i sin klinik.

Sagsnummer:

0125616

Offentliggørelsesdato:

20. oktober 2001

Speciale:

Øjensygdomme (oftalmologi)

Faggruppe:

Læger

Type:

Behandling

Kategori:

Vejledende og principielle afgørelser (før 1/1-2011)

Speciallæge i øjensygdomme <****> har overtrådt lægelovens § 6, fordi hun ikke har været tilstrækkelig omhyggelig og samvittighedsfuld ved sin behandling af <****> den 12. oktober 2000 i sin klinik.

Den 7. april 2000 udstedte øjenlæge en brillerecept til .

Den 12. oktober 2000 var i konsultationen hos speciallæge og klagede over dobbeltsyn samt hovedpine. Speciallæge udstedte samme dag en supplementsrecept til recepten udstedt den 7. april 2000. I den sidste recept anbefalede speciallæge at forsøge med prisme til venstre øje, men ved en fejltagelse byttede hun om på højre og venstre øje.

Efterfølgende da henvendte sig til sin optiker, opdagede optikerne straks forbytningsfejlen.

Der er klaget over, at speciallæge byttede om på s højre og venstre øje. Det er hertil anført, at s syn, hvis ikke fejlen var blevet opdaget, ville være blevet væsentlig forringet.

Patientklagenævnet finder grundlag for at kritisere speciallæge for hendes behandling af den 12. oktober 2000 i sin klinik.

Nævnet har ved sin afgørelse lagt vægt på, at speciallæge den 12. oktober 2000 undersøgte s syn, og fandt at der skulle forsøges med prisme til venstre øje.

Nævnet kan oplyse, at de af speciallæge ordinerede prisme er lavet af plastikfolio, og kan klæbes på bagsiden af de eksisterende brilleglas og senere fjernes fra brilleglassene, hvis de ikke har den forventede effekt.

Endvidere har nævnet lagt vægt på, at speciallæge i forbindelse med udfærdigelsen af recepten vedrørende prisme byttede om på forskriften til højre og venstre brilleglas.

Nævnet finder, at uanset der er nærliggende risiko for at bytte om på højre og venstre øje, så bør det ikke forekomme.