Klage over kikkertundersøgelse i brystet

Patientklagenævnet finder ikke grundlag for at kritisere afdelingslæge for hans behandling af den 22. marts 2004 på medicinsk afdeling på , jf. lægelovens § 6.

Sagsnummer:

05F016

Offentliggørelsesdato:

20. juni 2005

Speciale:

Lungesygdomme

Faggruppe:

Læger

Type:

Behandling

Kategori:

Vejledende og principielle afgørelser (før 1/1-2011)

Patientklagenævnet finder ikke grundlag for at kritisere afdelingslæge <****> for hans behandling af <****> den 22. marts 2004 på medicinsk afdeling på <****>, jf. lægelovens § 6.

Hændelsesforløbblev den 10. marts 2004 undersøgt på medicinsk afdeling på på baggrund af, at en række undersøgelser havde vist, at hun havde forandringer ved lungerødderne og forstørrede lymfeknuder i området mellem lunger, hjerte og brystben. Hun blev tilbudt en kikkertundersøgelse af området mellem lunger, hjerte og brystben.

Den 22. marts 2004 foretog afdelingslæge den planlagte kikkertundersøgelse. Under undersøgelsen opstod en voldsom blødning.

KlagenDer er klaget over følgende:

• At ikke modtog en korrekt behandling den 22. marts 2004 i forbindelse med en kikkertundersøgelse af lungerne på .

Det er herved anført, at undersøgelsen resulterede i en voldsom arteriel blødning.

Nævnets afgørelse af klagenAfdelingslæge har ikke overtrådt lægelovens § 6 ved sin behandling af den 22. marts 2004 på medicinsk afdeling på .

BegrundelseDet fremgår af journalen den 22. marts 2004, at afdelingslæge foretog en kikkertundersøgelse af s område mellem lunger, hjerte og brystben.

Det fremgår af operationsbeskrivelsen den 22. marts 2004, at afdelingslæge foretog et snit nedadtil på halsen umiddelbart ovenfor brystbenet. Endvidere undersøgte han uden brug af skarpe instrumenter luftrørets forside. Dernæst gennemklippede han bindevævet foran luftrøret. Umiddelbart efter opstod en voldsom blødning, som afdelingslæge skønnede kom fra en stor gren af en pulsåre, der går op på højre side af halsen og ud til højre overarm (truncus bracheocephalicus). Blødningen blev standset ved tryk, og der blev tilkaldt 2 læger fra kirurgisk afdeling på .

Nævnet kan oplyse, at den omhandlede blodåre specielt ved bagoverbøjning af hovedet kan bevæge sig op over niveau for brystbenet. Sandsynligheden for, at dette er tilfældet er cirka en halv promille.

Nævnet finder, at undersøgelsen blev udført i overensstemmelse med almindelig anerkendt faglig standard, og at s blødning den 22. marts 2004 skyldtes en hændeligt komplikation.

Nævnet finder på baggrund af ovennævnte, at afdelingslæge handlede i overensstemmelse med normen for almindelig anerkendt faglig standard ved sin behandling af den 22. marts 2004 på medicinsk afdeling på .