Klage over at vagtlæge overså borreliose i forbindelse med ansigtslammelse hos barn

Patientklagenævnet finder grundlag for at kritisere vagtlæge for hans behandling af den 26. juli 2008 i lægevagten, , jf. autorisationslovens § 17.

Sagsnummer:

0975922

Offentliggørelsesdato:

20. september 2009

Speciale:

Almen medicin, incl. Vagtlæger

Faggruppe:

Læger

Type:

Behandling

Kategori:

Vejledende og principielle afgørelser (før 1/1-2011)

Patientklagenævnet finder grundlag for at kritisere vagtlæge <****> for hans behandling af <****> den 26. juli 2008 i lægevagten, <****>, jf. autorisationslovens § 17.

Hændelsesforløb


Den 26. juli 2008 blev på 5 år tilset af vagtlæge i lægevagten på , idet han havde venstresidig ansigtslammelse. Efter undersøgelsen vurderede læge , at der kunne være tale om lammelse af ansigtsnerven i venstre side, og han foreslog at se tiden an.

Ved undersøgelse den 26. juli 2008 oplyste s mor, at cirka fire uger tidligere var blevet bidt i hovedbunden af en skovflåt, der havde siddet i hovedbunden i lidt over et døgn.

fik efterfølgende konstateret neuroborreliose, som er infektion med bakterie af slægten Borrelia, der overføres ved bid af en skovflåt.

Klagen


Der er klaget over følgende:

• At ikke modtog en korrekt behandling hos vagtlægen den 26. juli 2008 på .

Det er hertil blandt andet anført, at havde lammelse i venstre side af ansigtet, og at s mor oplyste til vagtlægen, at var blevet bidt i hovedbunden af en skovflåt, der havde siddet 24-48 timer, knap fire uger forinden, og at han både onsdag og torsdag forud for lammelsen var blevet stukket af hvepse. Det er endvidere anført, at lægen afviste, at der var tale om borrelia, men konstaterede, at der var tale om Bells parese. Det er endelig anført, at efterfølgende fik konstateret neuroborreliose.

Nævnets afgørelse af klagen


Læge har overtrådt autorisationslovens § 17 ved sin behandling af den 26. juli 2008 i lægevagtens konsultation, .

Begrundelse


Det fremgår af vagtlægejournalen den 26. juli 2008 kl. 18.32, at blev sendt til konsultation på på grund af lammelse i venstre (ve) side af ansigtet.

Det fremgår af vagtlægejournalen den 26. juli 2008 kl. 19.47, at blev undersøgt af læge , som vurderede, at der var tale om lammelse af ansigtsnerven (Bell’s parese) i venstre side, og ellers viste undersøgelsen normale forhold (i.a.). Læge gav råd om at se tiden an (se an).

Ifølge klagen oplyste s mor ved undersøgelsen den 26. juli 2008, at var blevet bidt af en skovflåt fire uger forinden, og at både onsdag og torsdag forud for lammelsen var blevet stukket af hvepse, hvoraf den ene havde givet anledning til et hævet øje.

Det fremgår af læge s udtalelse til sagen, at ved undersøgelsen ikke havde andre symptomer på Borrelia, som for eksempel feber eller smerter, og han fandt det derfor for mest sandsynligt, at det var hævelse i forbindelse med hvepsestikkene, der havde givet tryk på ansigtsnerven og dermed lammelse.

Det er nævnets opfattelse, at ansigtslammelse udviklet fire uger efter bid af skovflåt bør give anledning til nærmere undersøgelse.

Det er videre nævnets opfattelse, at læge burde have mistænkt Borrelia, som årsag til ansigtslammelse, og at han burde have henvist til videre vurdering på sygehus.

Nævnet kan oplyse, at betændelse i nervesystemet (neuroborreliose) er sjældent forekommende i Danmark. Sygdomme ses årligt hos 200 patienter, selvom rigtig mange mennesker hvert år bliver bidt af en skovflåt.

På baggrund af ovennævnte finder nævnet samlet, at læge handlede under normen for almindelig anerkendt faglig standard ved sin behandling af den 26. juli 2008.