Klage over fortsatte smerter efter operation

Overlæge har ikke overtrådt lægeloven ved sin behandling af den 25. januar 1999 på plastikkirurgisk afdeling, .

Sagsnummer:

0017129

Offentliggørelsesdato:

1. maj 2004

Speciale:

Plastikkirurgi

Faggruppe:

Læger

Type:

Behandling

Kategori:

Vejledende og principielle afgørelser (før 1/1-2011)

Overlæge <****> har ikke overtrådt lægeloven ved sin behandling af <****> den 25. januar 1999 på plastikkirurgisk afdeling, <****>.

 

en 21. april 1997 blev undersøgt i plastikkirurgisk ambulatorium, , med henblik på brystreducerende operation. havde gennem mange år været generet af tyngde- og ryggener, og der havde også været gener i skulderåget med snørefurer efter bh’en. led desuden meget af hovedpine, og hun tog tablet Kodamid 3 – 6 stk. dagligt for hovedpine og nakkemyoser. Ved undersøgelsen blev brysterne beskrevet som store og nedhængende (ptoseprægede). Der blev målt en JP-afstand på henholdsvis 29 og 28 cm på højre og venstre side og med et overhæng på henholdsvis 7 og 8 cm.

blev informeret om princippet i brystreduktion og de komplikationer, der kunne være forbundet hermed. blev også informeret om, at man ikke med sikkerhed kunne garantere, at ryg- og skuldergenerne samt hovedpinen bedredes efter operationen, da hun tidligere havde pådraget sig et knoglebrud af en ryghvirvel i ryggens brystregion. Det blev endvidere aftalt, at skulle reducere sin vægt fra 62 kg til ned omkring 55 kg for at minimere risikoen for komplikationer.

Den 22. august 1997 havde tabt sig som aftalt ned til 55 kg og var fortsat motiveret for operation, hvilket derefter blev planlagt.


I august 1998 blev undersøgt af en speciallæge i reumatologi på grund af gigtsmerter i hænder, fingre og begge skuldre. blev sat i behandling med Salazopyrin og efterfølgende kontrol.

Den 22. januar 1999 blev indlagt med henblik på operation. Hun blev samme dag undersøgt af overlæge , som fortsat fandt god indikation for reduktionsplastik og foretog optegning til ”Orlando-reduktion”, hvilket var én af afdelingens standardoperationsmetoder.

blev igen informeret om, at der ikke var garanti for, at operationen ville hjælpe på hendes symptomer fra bevægeapparatet, og man informerede igen om de sædvanlige komplikationer til operationen. Overlæge har desuden oplyst, at han informerede om at fuldstændig symmetri ikke kunne forventes, men at en eventuel forskel ville være så lille, at det ikke ville overstige, hvad kvinder normalt har af forskel på brysterne.

Den 25. januar 1999 foretog overlæge brystreducerende operation (Reductio mammae bilateralis ad modum Orlando HAD30). I operationsbeskrivelsen blev der ikke anført særlige problemer.

Ifølge vævsundersøgelsen (histologisk undersøgelse) på patologisk institut blev der ved operationen fjernet 413 g på venstre side og 451 g på højre side. Vævet bestod overvejende af fedtvæv. Der fandtes ingen tegn på ondartede svulster i der fjernede brystvæv.

Den 25. januar 1999 om aftenen var der let siven og hævelse ved det venstre drænsted, og der blev anlagt en ”mammaforbinding ” med kompression over det venstresidige drænsted.

Den komprimerende forbinding blev fjernet den 26. januar 1999, og man bemærkede blodudtrædninger i huden.

har selv beskrevet, at det drejede sig om en 8-talsforbinding omkring overkroppen, som medførte sort/blå mærker, og at hun lige siden har haft ondt i venstre side, ryg og bryst.

Man konstaterede let ”blodmangel” (Hb 6,2), hvorfor blev sat i behandling med jerntabletter.

Ved udskrivelsen den 28. januar 1999 blev det beskrevet, at begge bryster var præget af blodudtrædninger, men at brystvorterne var vitale, og operationsarene var pæne.

Ved kontrol den 8. februar 1999 angav at have haft en del ømhed omkring arrene i områderne med blodudtrædning. Man fandt ganske let asymmetri af brysterne, men brystvorterne var i niveau. Der var ingen tegn på infektion. Drænstedet på venstre side blev opklippet med udtømmelse af få ml blodtilblandet vævsvæske, men der var ikke tegn på dybereliggende infektion. Man fandt ikke behov for yderligere kontrol i plastikkirurgisk ambulatorium, og blev afsluttet med besked om, at hun var velkommen til at henvende sig ved problemer.

har selv beskrevet, at der ved operationen kom en grim hudflap, samt at brystvorten ikke blev syet på lige over for den højre. På højre side er der desuden opstået nogle udposninger. Desuden har hun lige siden operationen haft ondt i venstre side, ryg og bryst.

Der er klaget over, at overlæge udførte en mangelfuld operation den 25. januar 1999, idet efterfølgende har haft store smerter i bryst, side og ryg, samt at det kosmetiske resultat er meget dårligt.

Patientklagenævnet finder, at der ikke er grundlag for kritik af den operation overlæge udførte den 25. januar 1999.

Patientklagenævnet har lagt vægt på, at den anvendte operationsmetode er velanskrevet, og at operationen blev udført i henhold til sædvanlig standard, herunder med fjernelse af væv efter indsprøjtning af karsammentrækkende midler over flere omgange for at sikre symmetri.

Patientklagenævnet kan oplyse, at smerter og det kosmetiske resultat kan variere fra person til person alt afhængig af blandt andet hudkvalitet og vævets opheling.