Klage over opstået blodprop i lillehjernen som følge af kiropraktisk behandling

Kiropraktor har ikke overtrådt lov om kiropraktorer ved sin behandling af den 11. oktober 1999 på .

Sagsnummer:

0124801

Offentliggørelsesdato:

20. september 2001

Faggruppe:

Kiropraktorer

Type:

Behandling

Kategori:

Vejledende og principielle afgørelser (før 1/1-2011)

Kiropraktor <****> har ikke overtrådt lov om kiropraktorer ved sin behandling af <****> den 11. oktober 1999 på <****>.

Den 29. september 1999 henvendte sig til kiropraktor på grund af hold i nakken. Efterfølgende modtog hun 6 behandlinger af kiropraktor , som foretog mobiliseringer samt massage af bløddelene.

Under en behandling den 11. oktober 1999 blev dårlig med sved, svimmelhed, kvalme, opkastninger, sløret tale og uregelmæssige øjenbevægelser.

blev herefter indlagt akut på . Der blev her foretaget en MR- scanning af hjernen, som viste en forsnævring af en pulsåre (arteria vertebralis) lige før afgangen af en pulsåre til lillehjernen. I lillehjernen fandtes et tilsvarende vævsområde med nedsat blodforsyning. blev behandlet med blodfortyndende medicin.

Der er klaget over, at kiropraktor foretog en ukorrekt behandling af den 11. oktober 1999, idet det efterfølgende blev konstateret, at havde pådraget sig en blodprop i lillehjernen som komplikation i forbindelse med den kiropraktiske behandling.

Patientklagenævnet finder ikke grundlag for kritik af kiropraktor s behandling af den 11. oktober 1999.

Nævnet har herved lagt vægt på, at kiropraktor optog en sygehistorie og foretog en objektiv undersøgelse, da opsøgte hende første gang den 29. september 1999. Herved fandtes rask og uden kredsløbslidelser eller særlige risikofaktorer vedrørende hals-blodkarrene. Kiropraktor foretog desuden en røntgenundersøgelse af halshvirvelsøjlen, som viste normale forhold, og fandt ledfastlåsninger i øvre del af halshvirvelsøjlen samt generelt i ryghvirvelsøjlen.

Videre har nævnet lagt vægt på, at kiropraktor s behandling herefter omfattede venstre halshvirvel nr. 2 i en såkaldt lateral break-manøvre.

Nævnet kan oplyse, at en lateral break-manøvre er en udbredt og sædvanlig benyttet kiropraktisk teknik, som ikke indebærer en særlig risiko for skade på hals-blodkarrene.

Nævnet har tillige lagt vægt på, at havde fået den samme behandling ved 5 foregående konsultationer uden bivirkninger.

Nævnet kan endvidere oplyse, at der ved kiropraktisk behandling af de øverste led i nakken er en risiko for at forårsage en skade på hals-blodkarrene, som igen kan forårsage en skade på hjernevæv på grund af manglende blodtilførsel til det pågældende hjernevæv. Risikoen for alvorlige komplikationer af denne art ved kiropraktisk behandling er anslået til én ud af omkring 1-2 millioner behandlinger.

På denne baggrund finder nævnet ikke anledning til kritik af kiropraktor s behandling af den 11. oktober 1999.