Klage over manglende undersøgelse af øje efter læsion med træsplint

Patientklagenævnet finder ikke grundlag for at kritisere reservelæge for hans behandling af den 6. juli 2003 på skadestuen, .

Sagsnummer:

0444629

Offentliggørelsesdato:

20. april 2004

Speciale:

Øjensygdomme (oftalmologi)

Faggruppe:

Læger

Type:

Behandling

Kategori:

Vejledende og principielle afgørelser (før 1/1-2011)

Patientklagenævnet finder ikke grundlag for at kritisere reservelæge <****> for hans behandling af <****> den 6. juli 2003 på skadestuen, <****>.

HændelsesforløbDen 6. juli 2003 fik en træsplint i højre øje. Han fik herefter sviende fornemmelse og betydelig tåreflåd fra øjet. En ½ time senere henvendte han sig i skadestuen, , hvor reservelæge fandt det højre øje lidt rødt og hævet med klart tåreflåd. Efter farvning med Fluorescein fandtes en afskrabning på hornhinden, men intet fremmedlegeme. Der var normale pupilforhold. Reservelæge skyllede øjet i saltvand og pålagde øjendråber med antibiotikum, samt gav en klap for øjet. fik en recept på antibiotiske øjendråber til 3 dage og blev opfordret til at henvende sig til en øjenlæge i løbet af et par dage.

3 dage senere, den 9. juli 2003, henvendte sig til en praktiserende øjenlæge, der fandt en perforation i højre øjes hornhinde. Han henviste gennem den lokale øjenafdeling til øjenafdelingen på , hvor der fandtes en ca. 5 mm læsion i højre øjes hornhinde med udposning af regnbuehinden. Hornhindehullet blev sammensyet.

KlagenDer er klaget over følgende:

• At reservelæge ikke undersøgte tilstrækkeligt, således at han ikke opdagede, at der var opstået en rift i øjet.

har herved anført, at lægen vurderede, at der alene var tale om en afskrabning, og at han få dage efter fik konstateret og syet et hul i øjet på 5 mm.


Nævnets afgørelse af klagen


Reservelæge har ikke overtrådt lægeloven ved sin behandling af den 6. juli 2003 på skadestuen, .

BegrundelseDet fremgår af journalen, at reservelæge har foretaget en grundig undersøgelse af s højre øje, hvor han fandt slimhindeirritation, en afskrabning på hornhinden, ens pupiller med naturlig lysreaktion. Der var således ikke tegn på perforation af hornhinden. Reservelæge konkluderede derfor, at årsag til symptomerne var sår på horninden, som han behandlede efter gældende retningslinier. Han informerede endvidere om, at skulle gå til øjenlæge efter et par dage.

På denne baggrund finder nævnet, at reservelæge har handlet i overensstemmelse med normen for almindelig anerkendt faglig standard i forbindelse med undersøgelse og behandling af den 6. juli 2003 på skadestuen, .