Klage over utilstrækkelig undersøgelse og behandling i Lægevagten (senere hjertestop)

Patientklagenævnet finder ikke grundlag for at kritisere vagtlæge for hans behandling af den 3. juli 2005 i Lægevagten, jf. lægelovens § 6.

Sagsnummer:

0660307

Offentliggørelsesdato:

20. februar 2007

Speciale:

Almen medicin, incl. Vagtlæger

Faggruppe:

Læger

Type:

Behandling

Kategori:

Vejledende og principielle afgørelser (før 1/1-2011)

Patientklagenævnet finder ikke grundlag for at kritisere vagtlæge <****> for hans behandling af <****> den 3. juli 2005 i Lægevagten, <****> jf. lægelovens § 6.

Hændelsesforløb


henvendte sig til Lægevagten den 3. juli 2005 kl. 16.14 på grund af hoste, vejrtrækningsbesvær, smerter i højre side i brystkassen nedadtil og træthed.

Symptomerne havde stået på siden den 29. juni 2005, og smerterne var sammenhængende med vejrtrækningen.

Vagtlæge foretog en undersøgelse af og vurderede, at der var tale om akut bronkitis med begyndende højresidig lungebetændelse og påvirkning af lungehinderne, og han satte i behandling med penicillin samt luftrørsudvidende inhalationsspray. blev informeret om at søge læge, hvis tilstanden blev forværret, eller hvis der ikke var nogen virkning efter to døgn.

Cirka 9 timer efter vagtlægebesøget fik hjertestop. Ved Falcks ankomst blev der forsøgt genoplivning, men blev erklæret død den 4. juli 2005 kl. 1.27 på .

Klagen


Der er klaget over følgende:

• At vagtlægen ikke foretog tilstrækkelig undersøgelser og korrekt behandling.

Det er herved anført, at henvendte sig i Lægevagten, fordi han havde hoste, vejrtrækningsbesvær, smerter nederst i højre side ved leveren og træthed, og at lægen ordinerede penicillin og inhalator.

Nævnets afgørelse af klagen


Vagtlæge har ikke overtrådt lægelovens § 6 ved sin behandling af den 3. juli 2005 i Lægevagten .

Begrundelse


Følgende fremgår af lægevagtsjournalen den 3. juli 2005 kl. 15.00 vedrørende : Samlever: hjemkommet fra en uge i udlandet i går aftes, nu dyspnoe (vejrtrækningsbesvær) med hoste, forværring ved vejrtrækning. Afebril. Kons.sted: kl. 17.00.

Følgende fremgår af journalnotat kl. 16,14 foretaget af vagtlæge : Besvær med respirationen (vejrtrækningen) specielt når han hoster, afebril, tidligere ryger. St.p.: spredte rhonci specielt på højre side (lytteundersøgelse af lunger: spredte pibende vejrtrækningslyde.) Diagnose: akut bronchitis.

Medicin: tbl. Pancillin 1,5 MIE 30 stk 1 x 3 mod lungebetændelse samt turbohaler Bricanyl (penicillin samt luftvejsudvidende inhalationsmedicin.)

Det fremgår af vagtlæge s udtalelse til sagen, at smerterne var respirationskorrelerede (fulgte vejrtrækningen.) havde tidligere røget, og det han hostede op var gulligt. Da han kom gående ind i konsultationen, havde han ikke vejrtrækningsbesvær eller smerter, der var normale farver i huden, og pulsen var regelmæssig og rolig.

Nævnet kan oplyse, at bronchitis er en betændelsestilstand i bronchierne og findes hyppigt hos rygere. Symptomerne er øget mængde sekret, som bliver gult eller grønt ved infektion, desuden vejrtrækningsbesvær, som forværres, når patienten anstrenger sig. Ved den kliniske undersøgelse er der i meget fremskredne tilfælde blåfarvning af læber og fingre, og ved lytteundersøgelse af brystkassen pibende vejrtrækningslyde. Behandlingen er antibiotika og forskellige former for inhalationsmedicin, og hvis patienten fortsat ryger anbefales rygestop.

Nævnet kan videre oplyse, at blodprop i hjertet opstår på grund af forkalkninger i hjertets blodforsyning (kranspulsårer). Symptomerne er konstante smerter i brystet som et stramt bælte, evt. med udstråling til hals og arm, særlig den venstre arm. Der kan være vejtrækningsbesvær. Diagnosen stilles under indlæggelse ved EKG (ElektroKardioGram) samt blodprøver. Behandlingen er medicinsk, eventuelt kirurgisk med operation (ballonudvidelse eller by-pass.)

Det er nævnets vurdering, at vagtlæge på baggrund af de symptomer havde fortalt om, det vil sige hoste med smerte korreleret til vejrtrækningen samt gult opspyt, har foretaget en fuldt dækkende klinisk undersøgelse med lytteundersøgelse af lungerne. Der var ikke symptomer, som kunne give mistanke om hjertelidelse, det vil sige konstante brystsmerter med udstråling, og der var derfor ikke umiddelbar grund til at måle blodtryk og henvise til EKG-undersøgelse.

På denne baggrund finder nævnet, at vagtlæge ikke har handlet under normen for almindelig anerkendt faglig standard.