Telefonkonsultation hos vagtlæge

Vagtlæge <***> har overtrådt lægelovens § 6, stk. 1, fordi han ikke har været tilstrækkelig omhyggelig og samvittighedsfuld ved sin telefonkonsultation vedrørende <***> den 21. februar 1999.

Sagsnummer:

9913804

Offentliggørelsesdato:

20. november 1999

Speciale:

Almen medicin, incl. Vagtlæger

Faggruppe:

Læger

Type:

Behandling

Kategori:

Vejledende og principielle afgørelser (før 1/1-2011)

Vagtlæge <***> har overtrådt lægelovens § 6, stk. 1, fordi han ikke har været tilstrækkelig omhyggelig og samvittighedsfuld ved sin telefonkonsultation vedrørende <***> den 21. februar 1999.

 

Tidligt om morgenen den 21. februar 1999 havde <***> trykkende smerter tværs henover brystet med udstråling til begge arme. Han kunne ikke rigtigt forklare smerten, men forklarede, at den var underlig, gjorde meget ondt og ligesom trak over brystet.

Kl. 12.27 ringede hans kæreste til lægevagten, og talte med læge <***>. Lægen spurgte nærmere ud om smerterne, hvilket kæresten herefter beskrev. I følge kæresten blev der ved samtalen stillet spørgsmål, om smerterne føltes som muskelsmerter, og om <***> havde hostet, og om han havde trykken for øjnene, hvilket han benægtede. Kæresten spurgte læge<***>, om det ikke kunne lyde som en blodprop, men ifølge kæresten svarede læge<***>, at unge mennesker ikke havde problemer med hjertet.

Læge <***> tolkede de beskrevne symptomer som influenza og ordinerede smertestillende medicin. Ved afslutning af telefonsamtalen blev <***> tilbudt at kontakte lægevagten igen ved forværring.

Efter samtalen kørte kæresten med <***> til skadestuen på <***>Sygehus. Smerterne var lidt i aftagende. EKG viste diskrete tegn på mulig iltmangelbetinget hjertepåvirkning. Øvrige undersøgelser inklusiv temperaturmåling var normale. Et par timer efter blev der givet nitroglycerin tabletter, hvilket fjernede de sidste brystsmerter.

Fornyet EKG viste ikke oplagt tegn på hjertemuskeliltmangel eller betændelsesforandringer i hjertet, men for helt at udelukke iltmangelbetinget sygdom blev <***> overflyttet til <***> Sygehus til observation på hjertemedicinsk afdeling. Her blev der foretaget en grundig undersøgelse, som ikke gav en endelig diagnose.

Der er klaget over, at læge <***> blot ordinerede 2 Panodil, selv han blev oplyst om, at <***> havde alvorlige symptomer, der tydede på en blodprop.

Patientklagenævnet finder anledning til kritik af vagtlæge <***>, fordi han ikke har været tilstrækkelig omhyggelig og samvittighedsfuld ved sin telefonkonsultation vedrørende <***> den 21. februar 1999.

Nævnet har lagt vægt på, at blodpropper i hjertet ofte begynder med smerter i brystet med udstråling til armene. Der kan være andre symptomer såsom smerter udstrålende til halsen, kvalme, angst samt åndenød. Uanset alder bør brystsmerter med udstråling til armene foranledige, at der tilbydes lægebesøg eller eventuelt konsultation hos vagtlægen med henblik på nærmere udredning, det vil sige, at der tages elektrokardiogram og måles blodtryk og puls samt eventuelt tages blodprøver.